Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Μαρμελάφα Πορτοκάλι 🍊 από την Μαρία

.



Καλημέρα φίλοι μου. Στην προσπάθειά μας να συντηρήσουμε τροφές, έχουμε ανακαλύψει τόσους τρόπους με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι έχουμε ανακαλύψει την ξήρανση, τις μαρμελάδες, τα τουρσιά και τόσα άλλα. Το έχουμε γράψει τόσες και τόσες φορές. Έτσι, καθότι χειμώνας, ήρθε η σειρά του κατεξοχήν χειμωνιάτικου φρούτου: του πορτοκαλιού. Εύκολα το φτιάξαμε μαρμελάδα, κι έτσι θα το απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο. Πεντανόστιμη, πανεύκολη μαρμελάδα. Μύρισε το σπίτι πορτοκάλι, πριν κλείσουμε όλη αυτήν τη γεύση και όλο αυτό το άρωμα μέσα στα βαζάκια για να την αποθηκεύσουμε για όποτε επιθυμούμε να την γευτούμε εμείς. Ας δούμε πως γίνεται:
Υλικά:
6-7 μεγάλα πορτοκάλια
2- 3 λεμόνια
ζάχαρη
2 ποτήρια νερό

Οδηγίες:
Μόνο αυτά είναι τα υλικά μας φίλοι μας
Πλένουμε καλά τα φρούτα μας και τ' αφήνουμε σε κρύο νερό για περίπου 1 ώρα.

Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, προσέχοντας να πάρουμε μόνο το εξωτερικό μέρος, χωρίς το άσπρο τμήμα. Όσο μπορούμε.

Την σάρκα που έχει απομείνει την κόβουμε μεγάλα κομμάτια. Αφαιρούμε το πολύ σκληρό μέρος και τα τυχόν κουκούστια.

Ξεπικρίζουμε τις φλούδες βράζοντάς τες 3 φορές για 10 λεπτά σε καθαρό νερό κάθε φορά. Το παλιό το πετάμε.

Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε παράλληλα για 15' τη σάρκα των φρούτων.

Μετά το τελευταίο ξεπίκρισμα ψιλοκόβουμε τις φλούδες.

Ενώνουμε μαζί με την βρασμένη σάρκα και είτε πατάμε με το εργαλείο για τον πουρέ είτε βάζουμε στο μπλέντερ να διαλυθούν.

Μετράμε την ποσότητα σε κούπες του πολτού και προσθέτουμε ίση ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε ώσπου να δέσει η μαρμελάδα. Ανακατεύουμε συχνά πολύ καλά για να μην "πιάσει".

Όταν είναι έτοιμη, γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Είναι έτοιμη.