Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Στο Τυρναβίτικο καρναβάλι παραμερίζονται τα ''πρέπει'' και τα ''μη''


Για τους λάτρεις του μασκαρέματος, μία από τις καρναβαλικές παρελάσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτή που γίνεται στο καρναβάλι του Τυρνάβου. Με την έναρξη τουΤριωδίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις, οι οποίες διαρκούν έναν μήνα και κορυφώνονται με την παρέλαση των αρμάτων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.
Για την ιστορία του καρναβαλιού, αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι η διαφορετικότητά του. Οι ρίζες του είναι στο μακρινό παρελθόν, με Διονυσιακές καταβολές. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το Τυρνάβικο καρναβάλι έχει πάρει στοιχεία από τα Διονύσια, τις γιορτές των αρχαίων Ελλήνων που γίνονταν προς τιμήν του θεού Διονύσου.
Άλλοι πάλι θεωρούν πως προέρχεται από τους Αρβανίτες, οι οποίοι πήγαιναν με πομπή μεταμφιεσμένων ανδρών, στο ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία και σε έναν μεγάλο χώρο, έπιναν κρασί ή τσίπουρο ή ούζο, από μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα ''φαλλού'' και επιδίδονταν σε ένα ξέφρενο γλέντι χωρίς ηθικούς φραγμούς. Για το λόγο αυτό απαγορεύονταν η παρουσία των γυναικών. Άλλωστε για προσβολή των ηθών είχε κατηγορηθεί από πολλούς, κατά καιρούς το καρναβάλι.
Ακόμη και σήμερα, στη γιορτή του Τυρνάβου επικρατεί το στοιχείο του ''φαλλού'', το οποίο συμβολίζει την ευγονία, καθώς στην είσοδο του χώρου όπου γίνονται οι εκδηλώσεις, βρίσκεται ένα μεγάλο ομοίωμα του να καλωσορίζει όσους λαμβάνουν μέρος σε αυτό το γλέντι, καθώς επίσης, πωλούνται και διάφορα αντικείμενα σε αυτό το σχήμα. Άφθονο κρασί, ούζο και τσίπουρο δικής τους παραγωγής ρέει άφθονο!!! Μασκαρεμένοι με πρωτότυπες στολές κατακλύζουν τους δρόμους χορεύοντας σε ξέφρενους ρυθμούς!!! Άλλωστε η γιορτή της Αποκριάς δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και της χαλάρωσης. Στο Τυρναβίτικο καρναβάλι παραμερίζονται τα ''πρέπει'' και τα ''μη'' και κάθε έννοια ηθικής που υπερισχύει στην καθημερινότητά μας.
Ένα άλλο παραδοσιακό στοιχείο είναι το '' Μπουρανί'', δηλαδή χορτόσουπα αλάδωτη από σπανάκι, ρύζι και ξύδι, η οποία σερβίρεται στους συμμετέχοντες του καρναβαλιού, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και μυηθείτε στα έθιμα του καρναβαλιού, που σας υπόσχεται άφθονο χορό και φαγοπότι, μακριά από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. . .

iliadeion.blogspot.gr