Ο όρος «βλάπτω», αναφέρεται όχι μόνο στη σωματική βία που είναι και η πιο προφανής, αλλά και στην ψυχική, συναισθηματική και πνευματική βία.
Ορισμένοι καυχώνται πως δεν έχουν ποτέ χτυπήσει τον συνάνθρωπό τους, ή δεν έχουν σκοτώσει κάποιο ζώο, εντούτοις καθημερινά βασανίζουν ψυχολογικά τον σύντροφό τους, τα παιδιά τους, τους φίλους ή τους υπαλλήλους τους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χτυπήσεις κάποιον. Μπορείς να δώσεις ένα συναισθηματικό χαστούκι που θα βλάψει περισσότερο κάποιον απ’ ό,τι ένα σωματικό και μπορείς να βιαιοπραγήσεις με τα λόγια κα τις πράξεις σου, χωρίς καν να έρθεις σε σωματική επαφή.
Για να κατανοήσουμε αυτήν την αρχή καλύτερα, θα εκθέσουμε τις διάφορες πτυχές που περιλαμβάνει.
1.Μη χειρίζεσαι τους άλλους
Αυτό σημαίνει να μην χρησιμοποιείς τους άλλους για να ωφεληθείς εσύ. Εάν η κοινωνία μας εκπαίδευε στο να διαχειριζόμαστε οι ίδιοι τη ζωή μας, δε θα αντιμετωπίζαμε τον κόσμο σαν ένα αγώνα για την εξουσία, αλλά θα μοιραζόμασταν τα πάντα μαζί του.
Αντίθετα, μας έχει διδάξει να μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους και το περιβάλλον για το δικό μας όφελος. Η εκμετάλευση είναι μια απελπισμένη κραυγή αδυναμίας, μίας αδυναμίας που μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε δύναμη ή δόλια μέσα για να δημιουργήσουμε μία τεχνιτή αίσθηση υπεροχής που αργά ή γρήγορα θα στραφεί εναντίον μας και θα μας αφήσει δυστυχισμένους, κενούς και έρημους.
Δεν χειρίζεσαι τους άλλους όταν μοιράζεσαι και αναζητάς τρόπους να πράττεις συλλογικά.
2. Να είσαι δίκαιος
Δίνε σε κάθε άνθρωπο αυτό που του αναλογεί, φροντίζοντας πάντα να προσφέρεις αυτό που θέλεις ο ίδιος να λάβεις. Στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει καμία ενοχή, δεδομένου ότι εισπράττεις αυτό που σου αξίζει και που αναζητάς.
Εάν είσαι δίκαιος αντιλαμβάνεσαι τις αληθινές ανάγκες που έχεις εσύ και οι άλλοι κα καταλαβαίνεις καλύτερα τη ζωή.
3. Έχε σεβασμό
Ο σεβασμός γεννιέται μέσα από την αποδοχή του εαυτού και των άλλων. Μπορούμε να διαφωνούμε με κάποιον και παράλληλα να τον τιμούμε. Όταν τον αποδεχόμαστε ακριβώς όπως είναι, δίχως την επιθυμία να τον αλλάξουμε, τον δεχόμαστε κα ως άτομο και ως προσωπικότητα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως χρειάζεται να υποστηρίξουμε κάτι που θεωρούμε λανθασμένο, απλώς ότι το σεβόμαστε.
4. Να απαρνηθείς το Εγώ σου
Πρωταρχικά, πρέπει να εγκαταλείψεις τον εγωκεντρισμό σου, την επιθυμία δηλαδή να αποτελείς το κέντρο της προσοχής των άλλων και να κατέχεις ανθρώπους και πράγματα. Για να απαρνηθείς όμως το εγώ, χρειάζεται να αλλάξεις συμπεριφορά και να γίνεις πιο δεκτικός στην επικοινωνία σου με τους άλλους, επιδιώκοντας μια αληθινή επαφή πρόσωπο με πρόσωπο.
Ο κόσμος δεν είναι εκεί για να σε ικανοποιεί και για να σε χειροκροτεί, αλλά για να μοιράζεσαι τα πάντα μαζί του. Απαρνούμαι το εγώ σημαίνει ότι αφήνω όσα δε χρειάζομαι, ώστε να μπορέσω να πετάξω ελεύθερα.
5. Αναζήτησε την αρμονία με την αληθινή σου φύση και μοιράσου την με τους άλλους
Η αληθινή σου φύση είνα η ουσία της εσωτερικής σου ύπαρξης, είναι η τελειότητα της αγάπης. Όταν την αγγίζεις, αγαπάς τους άλλους και μοιράζεσαι μαζί τους, συνειδητοποιώντας ότι όλοι οι άλλοι έχουν την ίδια ουσία.
6. Μην αντιστέκεσαι στη ροή του σύμπαντος
7. Να είσαι ταπεινός
Αν είσαι ταπεινός δεν έχεις την ανάγκη να υπερασπίσεις τις θέσεις σου, τις ιδέες σου ή το πώς είσαι. Αντίθετα, επενδύεις το χρόνο σου και την ενέργειά σου αλλού.
Ενεργείς με έναν πιο άμεσο και απλό τρόπο, δίχως να θεωρείς τις πράξεις σου σημαντικές.
Όταν οι καταστάσεις γύρω σου εμφανίζονται εξαιρετικά περίπλοκες, να είσαι σίγουρος πως αιτία είναι η υπερβολική περηφάνια και αλαζονεία.
Όταν όλα ρέουν με έναν απλό και φυσικό τρόπο έχεις περισσότερο χρόνο να απολαύσεις αυτό που κάνεις.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Κάρλος Ντε Λεόν Ντε Βιτ «Τόλμησε να είσαι ελεύθερος» από τις εκδόσεις Ιβίσκος