Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

O Aρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος τελετούργησε στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος στην Λεύκη Καστοριάς!!


IMG_7983
Μέσα σε ιδιαίτερο κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και συναισθηματικής συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Κυριακή η Θεία Λειτουργία υπό του Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου (κατά κόσμο Ζήση Σίσκο) στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στην Λεύκη. Ο δικός μας
Ζήσης πραγματοποίησε έτσι ένα παιδικό του όνειρο, μια μεγάλη προσδοκία, και μια κατάθεση ψυχής όχι μόνο ενώπιων Του Λόγου Του Θεού, που συνειδητά έχει ταχθεί να τον υπηρετήσει για όλη του την ζωή, αλλά και μαζί με και ανάμεσα σε φίλους, συγγενείς και συγχωριανούς από τον τόπο καταγωγής της οικογένειας του.  
Από νωρίς της Κυριακής φαινόταν στην εκκλησία του χωριού ότι δεν θα ήταν μια συνηθισμένη ημέρα λειτουργίας. Ο καλός καιρός, η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη παντού και προϊδέαζαν για κάτι το ξεχωριστό. Η ευχάριστη αυτή προσμονή γινόταν χαρά και ευλογία μόλις ο καθένας μας διάβαινε την είσοδο του Ναού. Πέρα από τους πολυάριθμους κατοίκους της Λεύκης, πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Καστοριάς είχαν έρθει για να τιμήσουν τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο και να δεχθούν την ευλογία του. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η μαζικότητα της συμμετοχής των νεαρών ηλικιών, παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στην Θεία Λειτουργία που καρτερικά και ευλαβικά όχι μόνο παρακολούθησαν  όλη την Λειτουργία αλλά και κοινώνησαν Σώμα και Αίμα Του Κυρίου ημών Χριστού!

Πέραν της ευλαβικής θρησκευτικής κατάνυξης κατά την διάρκεια της Λειτουργίας, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η στιγμή του κηρύγματος από τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο. Αφού εξέφρασε τα ρίγη τιμής και ευχαρίστησης από την πραγματοποίηση του ονείρου του αυτού, και ευχαρίστησε Τον Θεό που τον αξίωσε να το κάνει αλλά και τον κλήρο που τον τίμησε και στήριξε στην προσπάθεια του αυτή, αναφέρθηκε στο θεάρεστο έργο του ταπεινού ιερέα του χωριού μας, ο οποίος και τον βάφτισε σε αυτήν ακριβώς την εκκλησία πριν 27 περίπου έτη, τον Πατέρα Φώτιο!

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος υπογράμμισε στην συνέχεια το αληθινό νόημα αλλά και την τεράστια σημασία τόσο του σώματος της εκκλησίας όσο και του ρόλου των ιερωμένων. Τόνισε την ανάγκη, ειδικά τις δύσκολες αυτές στιγμές, να υποτάξουμε το ατομικό μας ‘εγώ’ προς όφελος του συλλογικού ‘εμείς’ και μέσα από την καθημερινή ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης να ανταπεξέλθουμε στις στιγμές της κοινής ζωής μας, είτε χαρούμενες είτε λυπημένες. Επίσης, υπενθύμισε ότι οι ιερείς υπάρχουν για να διδάσκουν τον Λόγο Του Κυρίου και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους μέσα από την πνευματική υποστήριξη και ψυχική ανάταση.   

Τέλος, αναφέρθηκε στο επίτευγμα τόσο του παπά-Φώτη αλλά και των κατοίκων όλων όσον αφορά την επιδιόρθωση και συντήρηση των πολλών εκκλησιών και ξωκλησιών της Λεύκης και εξέφρασε την ευχή, στο άμεσο μέλλον, να έχει βελτιωθεί και η κατάσταση στην οποία ευρίσκοντο τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία και της Αγίας Τριάδας . Λίγο πριν κλείσει, έκανε αναφορά και στον θετικό ρόλο και συμβολή στην πρόοδο των συλλόγων του χωριού και ευχήθηκε καλό κουράγιο και δύναμη στα μέλη και τα συμβούλια αυτών.

Από την πλευρά μας, ο ΠΑΣ Λεύκης δια μέσου του Προέδρου του, είχε διεξοδικότατες συζητήσεις με τον Αρχιμανδρίτη και άμεσα θα προωθηθούν δυο συγκεκριμένες ενέργειες υπό την πολύτιμη και έμπειρη βοήθεια του : 1) ο σχεδιασμός  και η ανάληψη των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την αποκατάσταση του εξωκλησιού στον Προφήτη Ηλία, και 2) ο προγραμματισμός μιας ολιγοήμερης επίσκεψης-εκδρομής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και η ακρόαση μας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη!!!

Με τις θερμότερες των ευχών και την άδολη αγάπη μας να συνοδεύουν κάθε προσπάθεια στο πολύτιμο και δύσκολο έργο του, σύσσωμα τα μέλη,  οι φίλοι και το ΔΣ του ΠΑΣ Λεύκης, προσδοκούν την στιγμή που και πάλι θα παραλάβουμε, δια ζώσης, την ευλογία
του!!!
IMG 7984
IMG 7985
IMG 7989
IMG 7990
IMG 7995
IMG 7998
IMG 8000
IMG 8005
IMG 8010

pas-lefkis.gr