Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Η «δίαιτα» της αντιγήρανσης: 6 τροφές για να ανανεωθείτε από μέσα προς τα έξω

 








Θέλετε να «φρενάρετε» τη διαδικασία της γήρανσης; Ίσως, τελικά να είναι πιο εύκολο απ’ ότι πιστεύετε.

Υπάρχουν έξι τροφές, οι οποίες υπόσχονται να διώξουν μακριά τη γήρανση, επιτρέποντάς σας να αποκτήσετε μια νεανική λάμψη καθώς και να βελτιώσετε το προσδόκιμο ζωής και τη γνωστική λειτουργία.

Οι ειδικοί συμφωνούν ευρέως ότι τα λαχανικά, τα υγιεινά έλαια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και τα φρούτα περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Προσθέτοντας αυτά τα συστατικά στα γεύματά σας μπορείτε να γυρίσετε πίσω το ρολόι της γήρανσης χάρη στα αντιοξειδωτικά, τη χλωροφύλλη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους.

Λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και C, μέταλλα, φυτικές ίνες, νιτρικά άλατα και βιοδραστικές ουσίες, που βοηθούν στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης και στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχουν φυτοχημικά όπως η χλωροφύλλη που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν γήρανση.

Όσο πιο σκούρο είναι το πράσινο λαχανικό τόσο περισσότερη χλωροφύλλη περιέχει. Τα λαχανικά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λουτεΐνη, η οποία παρέχει ενυδάτωση και ελαστικότητα για προστασία από τις βλάβες του ήλιου. Η βιταμίνη Α βοηθά να γίνει πιο δυνατός ο προστατευτικός ιστός του δέρματος, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην παροχή κολλαγόνου.

Υγιεινά έλαια

Τα φυτικά έλαια περιέχουν λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά. Το λάδι καρύδας προλαμβάνει τις κηλίδες γήρανσης και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει σκουαλένιο, το οποίο ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος. Το ελαιόλαδο βοηθά το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο, ενώ παράλληλα βελτιώνει την ελαστικότητα που αποτρέπει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οδηγούν σε πρόωρη γήρανση. Τόσο το ελαιόλαδο όσο και το λάδι αβοκάντο βοηθούν στη μείωση της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Όσπρια

Τα όσπρια περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα, σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνη Β και βοηθούν στην υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας. Τα μαύρα φασόλια είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων. Τα φασόλια γενικά περιέχουν επίσης ανθοκυανίνες και ισοφλαβόνες που καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση από τις υπεριώδεις ακτίνες και τις φλεγμονές. Οι σαπωνίνες και οι φυτοστερόλες στα όσπρια βοηθούν επίσης στην πρόληψη των ρυτίδων.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί παρέχουν πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ακόρεστα λίπη. Τα αμύγδαλα έχουν βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, επανορθώνει τους ιστούς και το βοηθά να παραμένει ενυδατωμένο ενώ προλαμβάνει τις ρυτίδες. Τα καρύδια έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος και προστατεύουν από τις βλάβες του ήλιου.

Περιέχουν πολυφαινόλες που παρέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας δεν έχουν μόνο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αλλά και σελήνιο, το οποίο αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος. Η γλουταθειόνη σε αυτά βοηθά στην αναγέννηση του δέρματός σας και στην πρόληψη των ρυτίδων. Οι ξηροί καρποί γενικά βοηθούν στη μείωση της γνωστικής έκπτωσης και της απώλειας μυϊκού ιστού ως συνέπεια της γήρανσης.

Οι σπόροι του ροδιού χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως μια μορφή φυσικής ιατρικής. Είναι γεμάτοι με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Οι πουνικαλαγίνες στα φρούτα βοηθούν στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δημιουργούνται μέσω της ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης. Έχουν αντιγηραντικές, αντιυπερτασικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αντικαρκινογόνες και αντιαλλεργικές ικανότητες. Τέτοια παραδείγματα περιλαμβάνουν το καλλιεργημένο γάλα και γιαούρτι, το κρασί, το ψωμί με προζύμι, και την kombucha. Η Kombucha περιέχει AHA με αμινοξέα τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα.

Φρούτα

Η παπάγια είναι μια υπερτροφή, γεμάτη με αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, C, K και E. Εκτός από τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, το φρούτο περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, και έχει αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, οι οποίοι βοηθούν στην αντιγήρανση. Η κατανάλωση φρούτων βοηθά επίσης το σώμα να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα βιταμίνες Α και C. Έχουν επίσης ένα ειδικό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, το στρες και τις βλάβες της ρύπανσης ελέγχοντας τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος, η οποία εμποδίζει την απώλεια κολλαγόνου. Ο καρπός αυτός βοηθά επίσης στη μείωση της απώλειας της όρασης και της γνωστικής ικανότητας λόγω της γήρανσης.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

https://www.giatros-in.gr/2023/10/09/diaita-tis-antigiransis-exi-trofes-na-ananeotheite-mesa-pros-ta-exo/