Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Νέα πρόστιμα για αισχροκέρδεια

 







Σε πέντε ανέρχονται συνολικά τα πρόστιμα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε εταιρείες οι οποίες παραβίασαν τη νομοθεσία για αισχροκέρδεια, πωλούσαν δηλαδή προϊόντα με
υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους από αυτό που προβλέπεται. 

Την Παρασκευή, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμα σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ύψους 86.340 ευρώ και 34.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχει επιβάλει πρόστιμα 647.000 ευρώ και 140.000 ευρώ σε ακόμη δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς και πρόστιμο 151.680 ευρώ σε χονδρεμπορική εταιρεία αγροτικών προϊόντων.

 Ενδιαφέρον έχει η αναφορά που γίνεται στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου. «Επισημαίνεται ότι η δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εκτακτη Γ.Σ. ΤΙΤΑΝ για μείωση κεφαλαίου 

Για επόμενες χρήσεις και όχι για εκείνη του 2021 προορίζονται τα 200 εκατ. ευρώ που θα προκύψουν από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου ΤΙΤΑΝ, από 1,15 δισ. ευρώ σε 959,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ακύρωση μετοχών). Για το ζήτημα αυτό θα κληθούν να αποφασίσουν οι μέτοχοι της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 9ης Μαΐου. Βάσει της πρότασης της διοίκησης, το ποσό των 200 εκατ. ευρώ προορίζεται για επιστροφή μετρητών στους μετόχους, σε χρόνο που θα αποφασίσει η διοίκηση.

Προς έξοδο από το Χ.Α. η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας»

Μετά την αρτοβιομηχανία «Καραμολέγκος», στην τελική ευθεία για την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται και η αλλαντοβιομηχανία «Νίκας». Επειτα από την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης η Cryred Investments Ltd., εταιρεία συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου, κατέχει το 99,93% των μετοχών της «Νίκας». Εντός των επόμενων τριών μηνών, βάσει της νομοθεσίας, θα πρέπει να εξαγοράσει το υπόλοιπο 0,7% των μετοχών, ενώ στη συνέχεια θα ασκήσει το δικαίωμα εξόδου από το Χ.Α.

Αύξηση πτήσεων σε όλη την Ευρώπη

Σταθερή αύξηση των πτήσεων από τον Απρίλιο μέχρι και την κορύφωση του καλοκαιριού αναμένεται φέτος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο τoυ ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για την πτητική δραστηριότητα μέχρι και τον Δεκέμβριο. Ο φορέας τοποθετεί τον συνολικό αριθμό των πτήσεων σε 9,3 εκατ. και εκτιμά ότι μέχρι τον Αύγουστο οι πτήσεις θα αντιστοιχούν στο 89% των επιπέδων του 2019, ποσοστό που δύναται να αγγίξει το 92% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Eκδοση ομολογιακού δανείου από τη Famar

Στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 45 εκατ. ευρώ προχώρησε η φαρμακοβιομηχανία Famar, το πλειοψηφικό ποσοστό της οποίας περιήλθε στον έλεγχο της Elements Capital Management, αφού είχαν προηγηθεί προσπάθειες αναδιάρθρωσης του ομίλου τα προηγούμενα χρόνια. Η Τράπεζα Κύπρου θα είναι συντονιστής της έκδοσης, αρχικός ομολογιούχος και εκπρόσωπος των ομολογιούχων, ενώ η εταιρεία έχει στόχο να αξιοποιήσει την οικονομική ενίσχυση που θα λάβει προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος του επενδυτικού πλάνου της για τη βελτίωση όλων των τομέων δραστηριοποίησής της, την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής, καθώς και την ενίσχυση της ESG στρατηγικής της. «Τα πρόσφατα οικονομικά μας αποτελέσματα και η έκδοση του ομολογιακού δανείου έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η νέα Famar ενισχύει τη θέση της στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά», δηλώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας, Νικόλας Παπαπολίτης.


https://www.kathimerini.gr/economy/diktis/561803134/nea-prostima-gia-aischrokerdeia/