Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

ΕΛΟΜΑΣ: Νέο ρήγμα στον μεγαλύτερο όμιλο αγορών σούπερ μάρκετ









Για την αποπομπή ενός από τα νέα μέλη - σούπερ μάρκετ που ενέταξε στους κόλπους της μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο κλήθηκε να αποφασίσει ο όμιλος αγορών ΕΛΟΜΑΣ. Από πλευράς της επιχείρησης για την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες πάντως και παρά το γεγονός

ότι η συνέλευση των μελών αποφάσισε για την αποπομπή της, υποστηρίζεται ότι υπήρξε σφάλμα με τις εξουσιοδοτήσεις που δόθηκαν προς τρία συγκεκριμένα μέλη, τα οποία δεν παρέστησαν δια ζώσης. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι αυτά τα μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής, ενώ πρόθεσή τους ήταν να ψηφίσουν το αντίθετο, δημιουργώντας περαιτέρω σύγχυση επί της διαδικασίας. Οι τοποθετήσεις επί του θέματος εμφανίζονται συγκρουόμενες, καθώς άλλα μέλη υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία της Παρασκευής έκλεισε οριστικά με την αποπομπή του συγκεκριμένου μέλους, ενώ η υπό αποπομπή επιχείρηση υποστηρίζει ότι "δεν έχουν ακόμα τελειώσει όλα".

Με έδρα την Πιερία η προς αποπομπή επιχείρηση

Η επιχείρηση για την οποία συνεκλήθη η γενική συνέλευση και τέθηκε ως ζήτημα η αποπομπή της έχει έδρα την Πιερία, ενώ ήταν μεταξύ των νέων μελών που εντάχθηκαν την άνοιξη του 2021 στο σχήμα του ομίλου αγορών. Η  αποπομπή της συγκεκριμένης αλυσίδας έρχεται, τη στιγμή που επίκειται η αποχώρηση και της κρητικής αλυσίδας, SYNKA, η οποία πρόσφατα συμφώνησε με τον Μασούτη για δημιουργία κοινής εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται όλα τα καταστήματα που διατηρεί η πρώτη σε Κρήτη, Κέρκυρα και νησιά του Αιγαίου. Εφόσον τελικά ολοκληρωθεί η αποπομπή, θα αφαιρέσει από το συνολικό τζίρο που προκύπτει από όλα τα μέλη του ΕΛΟΜΑΣ, ποσό 20,7 εκατ. ευρώ (ισολογισμός 2020), ενώ σε αυτά θα πρέπει να υπολογιστούν και τα 231 εκατ. ευρώ που θα χαθούν από την επικείμενη αποχώρηση του SYNKA, κάτι που θα συμβεί  υπό κανονικές συνθήκες μόλις δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία με τον Μασούτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Η επιχείρηση από την Πιεραία είχε ενταχθεί μαζί με ακόμα εννέα επιχειρήσεις στον ΕΛΟΜΑΣ την άνοιξη του 2021, προκειμένου να ενισχύσουν τον κύκλο εργασιών και την διαπραγματευτική ισχύ του ομίλου αγορών σούπερ μάρκετ, έναντι των προμηθευτικών επιχειρήσεων και της βιομηχανίας. Μάλιστα είχε προηγηθεί η αποχώρηση των δύο "μεγάλων" του ομίλου το 2020, της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και της Bazaar, γεγονός που κόστισε στο τζίρο του ΕΛΟΜΑΣ κατά 390 εκατ. ευρώ από το τζίρο της Κρητικός και ακόμα 190 εκατ. ευρώ από το τζίρο της Bazaar (στοιχεία ισολογισμών 2020). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική απομείωση του τζίρου από τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, στα 620 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η προσθήκη των νέων μελών έφερε επιπλέον τζίρο περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος πάντως χάνονται 250 εκατ. ευρώ εφόσον αποπεμθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά και από την αποχώρηση SYNKA, γεγονός που έρχεται να αποδυναμώσει σημαντικά τον ΕΛΟΜΑΣ, ο οποίος υπό αυτές τις συνθήκες κατέρχεται στο ήμισυ του τζίρου που συγκέντρωναν το 2020 όλες οι αλυσίδες που εντάσσονταν σε αυτόν, πριν αποχωρήσουν οι Κρητικός και Bazaar.

Γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο η επιχείρηση της Πιερίας

Η πλευρά της αλυσίδας με έδρα την Πιερία φέρεται να αμφισβήτησε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο εσωτερικό του ομίλου, ζητώντας ταυτόχρονα την αλλαγή της διαχειριστικής επιτροπής (μέλη διοίκησης) που αποτελείται αυτή τη στιγμή από τους επικεφαλής του SYNKA, του οποίου ο πρόεδρος, Απόστολος Αλεξάκης - είναι και πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του ΕΛΟΜΑΣ - αλλά και από τους επικεφαλής των αλυσίδων Ανδρικόπουλος (Μπάμπης Ανδρικόπουλος), Γουντσίδης (Χρήστος Γουντσίδης), Γέγος (Βαγγέλης Γέγος) και Ελληνικά Μάρκετ (Γιάννης Πηλίδης). 

Προηγήθηκε νέος κύκλος αμφισβήτησης

Μάλιστα προ μερικών ημερών, εμφανίστηκε ένα γενικότερο κύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό του ΕΛΟΜΑΣ, καθώς τα νεότερα μέλη που είχαν εισέλθει στον όμιλο το 2021, είχαν προτείνει την διενέργεια αρχαιρεσιών για την εκλογή καινούργιας διαχειριστικής επιτροπής, υποστηρίζοντας τότε ότι η επιλογή των μελών της δεν έγινε με βάση το καταστατικό του ομίλου καθώς και ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία για των υπαρχόντων μελών της. Ωστόσο η πρόταση των συγκεκριμένων μελών αποσύρθηκε στη συνέχεια, με την επιχείρηση της Πιερίας να εμμένει στην αμφισβήτηση αυτή, εκφράζοντας σειρά ενστάσεων επί των διαδικασιών στους κόλπους του ΕΛΟΜΑΣ. 

Ψήφισαν την αποπομπή της και όσοι είχαν ζητήσει την αλλαγή της διαχειριστικής

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι την αποπομπή της αλυσίδας της Πιερίας – με τζίρο 20,7 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 311 χιλ. ευρώ – αποφάσισαν και τρεις από τις επιχειρήσεις που είχαν αρχικά ζητήσει την διενέργεια εκλογών για ανάδειξη νέας διαχειριστικής, δηλαδή εκ των νέων μελών που μπήκαν στον όμιλο το 2021. Ωστόσο οι συγκεκριμένες τρεις επιχειρήσεις για τις συγκεκριμένες τρεις επιχειρήσεις η προς αποπομπή αλυσίδα φέρεται να ισχυρίστηκε ότι η ψήφος τους λανθασμένα δόθηκε υπέρ της αποπομπής, καθότι πρόθεσή τους ήταν να ψηφίσουν κατά αυτής. Πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν δώσει εξουσιοδότηση για να παραστούν τρίτα πρόσωπα αντ’ αυτών στην ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης της Παρασκευής, δεδομένου ότι όλες τους εδρεύουν στην περιφέρεια. Επομένως όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα απολύτως ρευστό και εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό του ομίλου αγορών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νομικών ενεργειών

Να σημειωθεί πάντως ότι η πλευρά της υπό αποπομπή αλυσίδας προτίθεται κατά πληροφορίες να κινηθεί και νομικά εναντίον του ΕΛΟΜΑΣ, καθώς και να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αμφισβητώντας μεταξύ άλλων και τις διαδικασίες αγορών και προμηθειών προϊόντων, που ακολουθούνται στο εσωτερικό του ομίλου. Ο ίδιος μάλιστα θα επικαλεστεί πιθανότατα ότι ο αποκλεισμός εταίρου από επιχειρηματική οντότητα δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν συντρέχει "σπουδαίος λόγος" που να συνοδεύεται με σχετική δικαστικη απόφαση.


https://www.capital.gr/