Πριν λίγες μέρες γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και όλος ο
πλανήτης εστίασε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινωνία σχετικά με αυτές τις παθολογίες και παθήσεις.Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το άγχος είναι μια κοινή πραγματικότητα στη σύγχρονη ζωή και η Ευρώπη δεν ξεφεύγει από αυτή την τάση. Ωστόσο, ο επιπολασμός και οι αιτίες του στρες διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Σύμφωνα με μια μελέτη για το άγχος στη «γηραιά ήπειρο» που εκπονήθηκε από μια πολυεθνική με την ονομασία CBDoile με βάση στοιχεία των Eurostat, Global Burden of Disease και World Emotional Temperature, ορισμένες χώρες ξεχωρίζουν για τα υψηλά επίπεδα άγχους στον πληθυσμό τους.
Η πανδημία δεν πέρασε χωρίς να αφήσει το στίγμα της
Ελλάδα, Τουρκία και Πορτογαλία οδηγούν στην κατάταξη.
Από την πλευρά της, μεταξύ των χωρών του top 10 είναι η Ισπανία και ακολουθούν η Γαλλία και η Ιταλία. Αυτές οι χώρες έχουν βιώσει σημαντικές εντάσεις στην κοινωνία τους λόγω παραγόντων όπως η οικονομική αβεβαιότητα, οι εργασιακές απαιτήσεις και οι κοινωνικές πιέσεις και όλα αυτά θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα επίπεδα άγχους που υφίσταται ο πληθυσμός τους.
Στην Ελλάδα, οι οικονομικές και εργασιακές εντάσεις ήταν μια συνεχής πρόκληση στη ζωή των ανθρώπων. Η οικονομική κρίση του 2010 άφησε βαθιά σημάδια στην ελληνική κοινωνία, και παρόλο που η χώρα έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης, η εργασιακή ανασφάλεια παραμένει βασική ανησυχία για πολλούς.
Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ο περιορισμός, οι ανησυχίες για την υγεία και οι κοινωνικοί περιορισμοί έχουν συμβάλει στο στρες στον πληθυσμό. Η πανδημία δεν πέρασε χωρίς να αφήσει το στίγμα της ούτε στους «μεγάλους» Ευρωπαίους.
Για παράδειγμα, η Γαλλία, γνωστή για την ποιότητα ζωής της, αντιμετωπίζει επίσης άγχος λόγω παραγόντων όπως οι υψηλές κοινωνικές και εργασιακές προσδοκίες που μπορούν να δημιουργήσουν εντάσεις στην καθημερινή ζωή των Γάλλων. Στην Ιταλία, η οικονομική κατάσταση και η πολιτική αστάθεια ήταν παράγοντες που συνέβαλαν στο άγχος στον πληθυσμό.
Η βαθμολογία
Συνολικά, 20 χώρες είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της λίστας, που καθορίζει ότι η Δανία είναι η χώρα που υφίσταται το λιγότερο άγχος και ακολουθούν η Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τρεις πρώτες χώρες των οποίων οι κάτοικοι υποφέρουν περισσότερο από αυτό το πρόβλημα που σχετίζεται με την ψυχική υγεία είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Πορτογαλία.
Η Ελλάδα είναι η πιο αγχωτική χώρα για να ζεις, με βαθμολογία 71,8 στα 100. Αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό: ο επιπολασμός της κατάθλιψης είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη. Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων ισχυρίζεται ότι υποφέρει συχνά από στρες.
Η δεύτερη χώρα όπου οι άνθρωποι αγχώνονται περισσότερο είναι η Τουρκία, με βαθμολογία 71,2 στα 100.
Τέλος, την τρίτη θέση σε αυτό το βάθρο του άγχους καταλαμβάνει η Πορτογαλία, με 68,4 βαθμούς στους 100. Οι Λουζιτανοί έχουν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό κατάθλιψης στην Ευρώπη και ένα από τα υψηλότερα σε άγχος, με 90,8% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, η Δανία είναι η χώρα με το λιγότερο άγχος στην Ευρώπη, με 21,7 βαθμούς στους 100. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν διασκεδάζει συχνά.
https://www.in.gr/2023/10/13/health/ellada-pio-agxotiki-xora-gia-na-zeis/