Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού για τον άνδρα.



Οι πολυπόθητες διακοπές μπορούν να μετατραπούν σε εφιάλτη, αν κανείς δεν προσέχει και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες. Οι κίνδυνοι προέρχονται από τη
κολύμβηση σε μολυσμένες θάλασσες, τις ευκαιριακές σχέσεις και τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ.

 Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι ορισμένες λοιμώξεις του καλοκαιριού αφορούν κυρίως τις γυναίκες. “Ευάλωτοι μπορεί να είναι και οι άνδρες”, εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, Κωνσταντίνος Ρόκκας. “Λιγότερο βέβαια σε σχέση με τις γυναίκες, όμως δεν αποκλείονται όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Συγκεκριμένα μικρόβια, όπως τα κολοβακτηρίδια, μπορεί να οδηγήσουν έναν άνδρα στο να εμφανίσει ουρηθρίτιδα ή προστατίτιδα. Καταστάσεις που γίνονται πρωτίστως αντιληπτές από ενοχλήσεις στην ούρηση, όπως τσούξιμο, κάψιμο αλλά και αλλαγές στην εκσπερμάτιση. Μπορεί δηλαδή κατά την εκσπερμάτιση, ο άνδρας να αισθανθεί τσούξιμο και κάψιμο ή να παρατηρήσει ακόμη και αίμα στο σπέρμα του”.

Το κολύμπι σε μολυσμένα νερά, αν και δυσκολότερα σε σχέση με τις γυναίκες, μπορεί να αποδειχθεί απειλητικό για τους άνδρες. Τα σκήπτρα όμως της ευθύνης κρατούν οι καλοκαιρινές ευκαιριακές επαφές.

“Το καλοκαίρι αυξάνονται οι επαφές χωρίς προφύλαξη είναι πιο συχνές”, λέει ο κ. Ρόκκας. “Ευκολότερα μπορεί να κολλήσει κανείς μικρόβια, όπως είναι π.χ. τα κολοβακτηρίδια. Μέσω της ουρήθρας, τα μικρόβια μπορούν να προχωρήσουν στην ουροδόχο κύστη, ακόμη και στα νεφρά, προκαλώντας πυελονεφρίτιδα. Μια σοβαρή κατάσταση που προκαλεί έντονο πυρετό, όπως η οξεία προστατίτιδα, και για την αντιμετώπισή της ίσως χρειαστεί ακόμη και ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης”.

Το αλκοόλ

Καλοκαιρινός διαγωνισμός με μπύρες και σφηνάκια; Μάλλον κι εδώ χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που συνήθως συνοδεύει τις καλοκαιρινές διακοπές, φαίνεται ότι εμπεριέχει κινδύνους.

“Όταν έχει κανείς μια χρόνια προστατίτιδα σε ύπνωση, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να τη φέρει στην επιφάνεια ή να την επιδεινώσει”, τονίζει ο κ. Ρόκκας. “Η ουρήθρα έχει μια φυσιολογική χλωρίδα. Όταν τα “καλά” μικρόβια της ουρήθρας εξοντωθούν από την κατάχρηση αλκοόλ, θα βρεθεί χώρος να αναπτυχθούν άλλα, τα οποία είναι παθογόνα”.

Από την άλλη μεριά, η κραιπάλη των διακοπών δεν αποκλείεται να ρίξει την άμυνα του οργανισμού ενός άνδρα, κάτι που μπορεί να έχει παρενέργειες. Λίγος ύπνος, κακή διατροφή και πολύ αλκοόλ μπορούν να “ξυπνήσουν” τα κονδυλώματα εν μέσω διακοπών, όσοι είναι φορείς τους.

“Το καλοκαίρι σίγουρα προσφέρεται για ξεκούραση και διασκέδαση. Όμως καλό είναι ο άνδρας να μην αμελεί την προστασία της ευαίσθητης περιοχής του. Προσοχή λοιπόν στην υγιεινή, καθώς λόγω της υγρασίας μπορεί να προκληθούν μυκητιάσεις”.