Όλες οι λεπτομέρειες – Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών
«Πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας» χαρακτηρίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, για την υλοποίηση και τη λειτουργία της οποίας
συζήτησαν την Δευτέρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πώς θα λειτουργεί
Μεταξύ άλλων, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα είναι συνδεδεμένη online με την «Εργάνη» και θα είναι διαθέσιμη και μέσω κινητού. Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες, θα διαθέτει κόφτες, ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις ενώ ο μισθός θα απεικονίζεται και σε επίπεδο ώρας. Η διάταξη για την ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει ενταχθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα ξεκινήσει από μεγάλες επιχειρήσεις, που ήδη χρησιμοποιούν συστήματα ωρομέτρησης για τους εργαζόμενους -συνήθως ηλεκτρονικά- και θα επεκταθεί σταδιακά σε όλη την αγορά.
Το σύστημα θα υλοποιηθεί σε τρία βήματα που έχουν ως εξής σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:
- Σε πρώτη φάση, εντός του έτους, οι εργαζόμενοι θα αποκτήσουν ηλεκτρονικά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που καταχωρίζονται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» σχετικά με τον εργασιακό τους βίο.
- Ως τις αρχές του 2022, θα είναι έτοιμη η «μήτρα» της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά εργαζόμενοι και εργοδότες. Παράλληλα, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, με στόχο τη διευκόλυνση εργαζομένων και επιχειρήσεων.
- Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Αλλαγές και χρηματοδότηση
Το σύστημα «χίζεται» ώστε να υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίου ελέγχου της δήλωσης του ωραρίου, της υπερεργασίας, των υπερωριών, κλπ τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους εργοδότες, με «κόφτες» που θα αποκλείουν τις παράτυπες δηλώσεις.
Έτσι, αποφεύγεται το ενδεχόμενο κατάχρησης από τη μια πλευρά η υποδήλωσης της εργασίας από την άλλη.
Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή, αλλά μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα με το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Τα συστήματα ωρομέτρησης, όπου υπάρχουν, θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο.
Η επένδυση για την ψηφιακή κάρτα στην πλήρη της μορφή θα ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου οι απαιτούμενες επενδύσεις να υλοποιηθούν το συντομότερο.