Ολοκληρώθηκε η 93η Τελετή Απονομής των βραβείων Όσκαρ με μεγάλη νικήτρια την Κλόι Ζάο, η οποία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτρια είναι η δεύτερη γυναίκα
στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου με το «Hurt Locker») και η πρώτη ασιατικής καταγωγής.Το Όσκαρ Α' Αντρικού ρόλου κέρδισε ο Άντονι Χόπκινς για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλοριάν Ζελέρ. Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο Όσκαρ που κερδίζει ο 84χρονος ηθοποιός, τριάντα χρόνια μετά τη «Σιωπή των Αμνών».
Το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου δόθηκε στη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο. «Θα έπρεπε να κάνουμε... καραόκι με τόσες φωνές που έχουμε εδώ τριγύρω. Δεν έχω λόγια. Ξέρουμε ότι είναι σαν ξιφασκία η δουλειά μας, πρέπει να δώσουμε μάχη για αυτό» δήλωσε η ΜακΝτόρμαντ, η οποία είναι πλέον κάτοχος 3 βραβείων Όσκαρ.
Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτρια δήλωσε: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία, τους συνυποψηφίους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσοι έπαιξαν, όσους βρήκαμε στον δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη».
Μια ανατροπή στη φετινή τελετή ήταν πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο -όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού-, αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α' Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Union Station, στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λος Άντζελες, όχι στο Dolby Theatre, όπως συνήθως τα προηγούμενα χρόνια, αφού ο χώρος αυτός κρίθηκε ακατάλληλος για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας. Παράλληλα έγιναν δορυφορικές συνδέσεις με επιλεγμένα venues σε όλο τον κόσμο.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή δεν είχε έναν κεντρικό παρουσιαστή, αλλά βασίστηκε σε μια ομάδα λαμπερών προσώπων (μεταξύ των οποίων οι Χάρισον Φορντ, Μπραντ Πιτ, Χοακίν Φίνιξ, Ριζ Γουίδερσπουν, Ρενέ Ζελβέγκερ) που προσπάθησαν να δώσουν «μια κινηματογραφικής ποιότητας αφηγηματική συνέχεια σπονδυλωτού τύπου», σύμφωνα με τον παραγωγό της βραδιάς, τον σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ.
Οι νικητές αναλυτικά:
Καλύτερη Ταινία
«Nomadland»
Σκηνοθεσία
Κλόι Ζάο για το «Nomadland»
Α' Ανδρικός Ρόλος
Άντονι Χόπκινς για το «The Father»
Α' Γυναικείος Ρόλος
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»
B' Γυναικείος Ρόλος
Γιουν Γιου-τζουνγκ για το «Minari»
Β' Ανδρικός Ρόλος
Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»
Φωτογραφία
Έρικ Μέσερσμιντ για το «Mank»
Διασκευασμένο Σενάριο
Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το «The Father»
Πρωτότυπο Σενάριο
Έμεραλντ Φένελ για το «Promising Young Woman»
Μουσική
«Soul» - Τζον Μπατίστ, Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος
Κοστούμια
Αν Ροθ για το «Ma Rainey's Black Bottom»
Μοντάζ
«Sound of Metal»
Ήχου
«Sound of Metal»
Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»
Διεθνής Ταινία
Άσπρο Πάτο (Δανία)
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Soul (Pixar)
Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους
«My Octopus Teacher» της Πίπα Έρλιχ
Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους
«Colette»
Οπτικά Εφέ
«Tenet»
Οι εντυπωσιακές παρουσίες στο κόκκινο χαλί
Από τους πρώτους που εμφανίστηκαν στο Union Station του Los Angeles ήταν ο ηθοποιός Colman Domingo.