Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Υπέροχα ροξάκια, συνταγή από το Δισπηλιό δια χειρός Μαρίας!

 


 Σήμερα φτιάχνουμε το αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό φίλοι μου. Αναμνήσεις από παιδικά πάρτι και όμορφες οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές κάθε είδους μας κατακλύζουν. Αφράτη ζύμη, κακάο, καρύδια και μπόλικο σιρόπι. Τι να μην είναι ωραίο στα ροξάκια; Εξαφανίζονται στη στιγμή! 

Πιο παραδοσιακή η συνταγή μας δε γίνεται. Ας την δούμε.

Υλικά:

ζύμη:

1 κούπα ελαιόλαδο 

1 φακελάκι μαγιά ξηρή

3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

1 κούπα καρύδια

3 αυγά

2 κουτάλια κακάο

2 κουταλάκια κανέλα

5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη

5 ποτήρια νερό (1 λίτρο)

χυμός από 1/2 λεμόνι



Οδηγίες:

Αυτά είναι όλα τα υλικά μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις.


Στο μπλέντερ ψιλοτρίβουμε τα καρύδια. Για τη ζύμη ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί εκτός του κακάου, των καρυδιών και της κανέλας. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή.
    


Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και το ένα μισό προσθέτουμε τα υλικά που αφήσαμε πριν. Ζυμώνουμε ώσπου να έχουμε μια σοκολατένια καρυδάτη ζύμη. 
           

Με τον πλάστη ανοίγουμε τη λευκή ζύμη σε μακρόστενη λωρίδα περίπου 1 μέτρο και 0,5 εκ πάχος.
Το ίδιο ανοίγουμε και τη σοκολατένια και την τοποθετούμε πάνω στη λευκή. Είναι πολύ εύκολο γιατί δεν κολλάει.

Σιγά- σιγά την τυλίγουμε σε ρολό.

Κόβουμε φέτες 1,5- 2 εκ.

Τοποθετούμε στο ταψί της κουζίνας όχι κολλητά, γιατί φουσκώνουν λίγο. 

Ψήνουμε 30- 35'.

Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. βράζουμε όλα τα υλικά του μαζί για 5'. 

Βουτάμε μέσα στο καυτό σιρόπι τα κρύα ροξάκια για 5' από κάθε πλευρά. Έτσι σιροπιάζονται μέχρι μέσα.

Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!