Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Jamie OliverQ Ζύμη για pizza, από τον Jamie Oliver!

Αυτή η συνταγή για ζύμη πίτσας είναι του υπεροχότατου Jamie Oliver και αν και έχω δοκιμάσει
πολλές συνταγές, από τότε που δοκίμασα τη συγκεκριμένη δεν έχω ξανακάνει άλλη!! Είναι απίστευτη, τραγανή και γευστικότατη!



Τι χρειαζόμαστε:

  • 800 γρ. δυνατό αλεύρι για ψωμί ή αλεύρι τύπου ‘00’
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 650 ml περίπου χλιαρό νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ζύμες
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Φτιάχνει: 3 μεγάλα ταψιά pizza
Οι φίλοι λένε Η γνώμη σου
Κόστος:
    (15 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
    (15 ψήφοι)
Προετοιμασία: 76'(15 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 28'(14 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Ανακατεύω τη μαγιά και τη ζάχαρη με μία κούπα από το νερό και αφήνω τη μαγιά να ενεργοποιηθεί.
Βήμα 2
2) Αναμιγνύω το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το αλάτι, κάνω μια λακκούβα στη μέση και ρίχνω την ενεργοποιημένη μαγιά, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό.
Βήμα 3
3) Ανακατεύω αρχικά με ένα πιρούνι και όταν αρχίζει να σχηματίζεται η ζύμη αρχίζω να τη δουλεύω με τα χέρια.
Βήμα 4
4) Αφού πάρω μια ωραία, λεία ζύμη την βάζω σε μπολ που έχω αλευρώσει, την αλευρώνω και από πάνω και την αφήνω σε ζεστό μέρος (στο φούρνο στους 50οC) για μία ώρα περίπου ή όσο πάρει να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 5
5) Στη συνέχεια ζυμώνω και πάλι λίγο τη ζύμη να φύγει ο αέρας που έχει μέσα και στο στάδιο αυτό μπορώ είτε να την καταψύξω τυλιγμένη σε μεμβράνη είτε να τη χρησιμοποιήσω αμέσως.
Βήμα 6
6) Αν τη χρησιμοποιήσω αμέσως τη χωρίζω σε κομμάτια ανοίγω με πλάστη τη ζύμη και τη γεμίζω με… ότι τραβάει η όρεξη αυτών που περιμένουν να τελειώσω με τη ζύμη για να φάνε επιτέλους την pizza!! (ή λιγότερο ιδανικά, τη γεμίζω με ότι μπορώ να συνδυάσω και υπάρχει ήδη στο ψυγείο!)

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο Jamie Oliver στο μίγμα της μαγιάς βάζει όλο το νερό και το ελαιόλαδο. Επίσης αναφέρει ότι μπορεί να αντικατασταθεί το σιμιγδάλι με αλεύρι. Στην περίπτωση αυτή ίσως δεν είναι τόσο νόστιμη, εγώ τη δοκίμασα μόνο με το σιμιγδάλι και είναι υπέροχη. Επίσης, την έχω κάνει και με σιμιγδάλι χοντρό και με απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και πάλι ήταν πεντανόστιμη!!

Ευχαριστούμε πολύ την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα-βήμα.