Το διαβάσαμε στο aspaonline.gr και μας άρεσε!
Το καληνύχτισμα είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ημέρας
για τους γονείς και τα παιδιά και τη σύσφιξη της μεταξύ τους σχέσης. Και καληνύχτισμα, δε σημαίνει «λέω απλά καληνύχτα».
Κατ’ αρχήν είναι η ώρα που οι γονείς θα διαβάσουν στα παιδιά τους το βραδινό παραμύθι ή ιστορία. Ο Einstein είχε πει: «Αν θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν έξυπνα, διάβασέ τους παραμύθια. Αν θέλεις να γίνουν πιο έξυπνα διάβασέ τους περισσότερα παραμύθια.»
Δεύτερον, είναι η ώρα που τα παιδιά θα θυμηθούν να σου πουν ό,τι δε θυμήθηκαν να σου πουν όλη την ημέρα. Παρ’ όλο που συχνά αυτό γίνεται για να καθυστερήσουν την ώρα του ύπνου, σου δίνεται η δυνατότητα να μάθεις πράγματα για το παιδί που αλλιώς δε θα μάθαινες ποτέ. Η Εβελίνα όταν ήταν μικρότερη, ήταν πολύ συγκρατημένη στα λόγια της κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν ανοιγόταν για το τι έγινε στο σχολείο παρά μόνο την ώρα του καληνυχτίσματος. Εκεί της έβγαιναν όλα: τα άγχη της και οι χαρές της, οι σκέψεις της και τα όνειρά της. Αλλά κυρίως, όπως προείπα, προσπαθούσε να καθυστερήσει την ώρα του ύπνου, οπότε… αναγκαζόταν να βρει να πει αυτό που την απασχολούσε! Η Εβίτα από την άλλη, κουραζόταν πάντα πολύ πιο εύκολα και κοιμόταν σχεδόν αμέσως.
Και τρίτον είναι η ώρα που έχεις κι εσύ την ευκαιρία να πεις δυο-τρία πράγματα στο παιδί. Εδώ θέλει προσοχή. Δεν είναι η ώρα για εντάσεις και κριτική. Είναι η χρυσή σου ευκαιρία να αφήσεις το παιδί να ξεκουραστεί με θετικές σκέψεις που θα το συντροφεύουν ευχάριστα το βράδυ στον ύπνο του.
Όλα αυτά που γράφω, τα γράφω από τη σκοπιά του γονιού. Δεν τα γράφω από τη σκοπιά κάποιου ειδικού που μιλάει θεωρητικά. Δεν το λέω αυτό υποτιμώντας ή παραμερίζοντας τις συμβουλές των ειδικών. Ίσα ίσα, έχω διαβάσει εκατοντάδες συμβουλές ψυχολόγων και επιστημόνων, πολλές από τις οποίες έχω υιοθετήσει στην καθημερινή μου ζωή. Επισημαίνω ότι γράφω από τη σκοπιά της μαμάς γιατί να τονίσω κάποια άλλη διάσταση του θέματος. Ότι γνωρίζω πολύ καλά από την προσωπική μου εμπειρία ότι η ώρα του καληνυχτίσματος είναιμια ιδιαίτερα δύσκολη ώρα για τους γονείς. Το ξέρω! Είναι η ώρα που τα έχεις παίξει και δεν αντέχεις άλλο. Μερικές φορές σου έρχεται να κλάψεις από την υπερένταση. Όσο κι αν αγαπάς τα παιδιά, θέλεις να ηρεμήσουν για να ηρεμήσεις κι εσύ, να κάνεις κάτι δικό σου και να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου. Σας υπόσχομαι όμως ότι γίνεται πολύ ευκολότερο καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Στην ηλικία που βρίσκονται τώρα οι κόρες μου, μπορούν άνετα να πέσουν μόνες τους για ύπνο χωρίς καν να περάσω από το δωμάτιο. Πάντα όμως μου το ζητάνε, γιατί τις κάνει να νιώθουν όμορφα: «Μαμά θα έρθεις να μας καληνυχτίσεις;»
Αναπνοές λοιπόν, ηρεμία, συναίσθηση ότι αυτές οι στιγμές είναι σημαντικές και… φύγαμε για ένα θετικό καληνύχτισμα! Να λοιπόν 3 ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά στο καληνύχτισμα, που θα μας βοηθήσουν να κλείσουμε την ημέρα με θετική νότα.
1. Με ποιον έκανες περισσότερη παρέα σήμερα;
Οι φιλίες είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή του παιδιού. Όταν μιλούν για τους φίλους τους, τα μάτια τους λάμπουν! Η ερώτηση αυτή ανοίγει την πόρτα για να μάθουμε περισσότερα για τις ισορροπίες μεταξύ των παιδιών στο σχολείο. Καμιά φορά μπορεί με την κουβέντα να μάθουμε κάτι αρνητικό, όπως για κάποιο καυγά ή διαφωνία με άλλο παιδί. Μπορεί αυτό να μην είναι ό,τι καλύτερο για να κλείσει θετικά η ημέρα, αλλά αν έχει συμβεί καλύτερα να το ξέρουμε! Εξηγεί πολλά για τη διάθεση του παιδιού μας και μας δίνει την ευκαιρία να το βοηθήσουμε να διαχειριστεί την αναστάτωση που νιώθει.
2. Τι θα ήθελες να κάνουμε αύριο μαζί;
Ακόμα κι αν δεν προλάβαμε να κάνουμε όσα πράγματα θα θέλαμε σήμερα, αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Αν συμφωνήσουμε σε κάτι που θα κάνουμε μαζί την επόμενη, θα ανυπομονούν! Ας μην ξεχνάμε ότι τώρα είμαστε ένας από τους αγαπημένους τους ανθρώπους στον κόσμο, αλλά δε θα είμαστε για πάντα….
Και τελευταία ερώτηση και η πλέον αγαπημένη μου:
3. Ποιο ήταν το καλύτερο σημείο της ημέρας σου;
Η ανάκληση στη μνήμη μας των καλών στιγμών της ημέρας και η κουβέντα γύρω από αυτές, τις κάνει να εντυπώνονται καλύτερα και μας κάνει πιο χαρούμενους. Εμείς στο σπίτι μας γράφουμε την απάντηση σε σε ένα χαρτάκι και τη ρίχνουμε στο βάζο των αναμνήσεων που το ανοίγουμε κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δίπλα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Και με αυτές τις γλυκές σκέψεις… Σκέπασμα… Φιλί… (Νανούρισμα;) Σ’ αγαπώ… Καληνύχτα!