Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Μπουρέκι χανιώτικο χωρίς φύλλο

Burek con zucchine e formaggi-saporigreciΑυτή η συνταγή για μπουρέκι χανιώτικο χωρίς φύλλο είναι της μαμάς μου. Το μπουρέκι είναι ένα πιάτο που φτιάχνουμε στα Χανιά, αν και πρέπει να πω ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές.
Συνήθως το ετοιμάζουμε με φύλλο για μπουρέκι. Μπορεί επίσης να ετοιμαστεί χωρίς φύλλο και αυτή είναι η συνταγή που σας δίνω σήμερα.
Ενα πολύ νόστιμο και ελαφρύ χορτοφαγικό πιάτο, ιδανικό για ένα καλοκαιρινό γεύμα.

Δυσκολία: μέτρια
Χρόνος προετοιμασίας: 1 1/2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Μερίδες: 6

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 500 γρ μυζήθρα
  • 6 αποφλοιωμένες ντομάτες (κονσερβα)
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Προετοιμασία

Αφαιρέστε τις άκρες από τα κολοκυθάκια, πλύντε τα και κόψτε τα στο μάκρος, σε φέτες πάχους 1/2 εκατοστού.
Αλατίστε τα κολοκυθάκια, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τα να σουρώσουν για 1 ώρα.
P1050002






Αν δεν βρείτε μυζήθρα, όπως δεν βρίσκω εγώ στην Ιταλία, μπορείτε να ανακατέψετε 300 γρ ανθότυρο με 200 γρ φέτα.
Κόψτε σε κύβους τις αποφλοιωμένες ντομάτες και μια φρέσκια ώριμη ντομάτα και αλατίστε τις.
Πλύντε και στεγνώστε το δυόσμο και τον μαϊντανό, ψιλοκόψτε τα μαζί με το κρεμμύδι και ανακατέψτε τα με τις ντομάτες.
Πάρτε ένα ταψί και βρέξτε τον πάτο με λίγο ελαιόλαδο.
Αλευρώστε μια μια τις φέτες τα κολοκυθάκια, τινάζοντάς τις ώστε να πέσει το περίσσιο αλεύρι και τοποθετήστε τις στη σειρά, τη μια δίπλα στην άλλη, στο ταψί.
Βάλτε από πάνω τις ντομάτες, που έχετε ανακατέψει με τα μυρωδικά.
P1050003






Κάντε άλλη μια στρώση από αλευρωμένα κολοκύθια και απλώστε πάνω  τη μυζήθρα.
P1050004






Κάντε μια τελευταία στρώση αλευρωμένα κολοκυθάκια.
Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο στην τελευταία στρώση από κολοκυθάκια, και απλώστε το απαλά ώστε να βρέξει όλη την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
P1050006
Κόψτε την επιφάνεια των κολοκυθιών, χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, για να χωρίσετε τις μερίδες.
Να είστε προσεκτικοί για να μην φτάσετε σε βάθος με το μαχαίρι, κόψτε μόνο τα κολοκυθάκια της τελευταίας στρώσης.




Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 ° C, για περίπου 1 ώρα. Η επιφάνεια θα πρέπει να ροδίσει και τα κολοκυθάκια να είναι ψημένα.
Σερβίρετε το μπουρέκι ζεστό!
Συμβουλή
Μην κόψετε το μπουρέκι ενώ είναι ακόμα ζεστό, αλλιώς οι μερίδες δεν θα είναι εμφανίσιμες και στητές.
Το μπουρέκι είναι ένα πιάτο που τρώγεται και κρύο.
http://blog.giallozafferano.it/