Σάββατο 8 Απριλίου 2023

Tα εύκολα τσουρέκια της Μαρίας μας!! (βήμα-βήμα)




 Η φύση ετοιμάζεται, τα σπίτια μας ετοιμάζονται, οι προετοιμασίες όλες γίνονται. Όσο για την κουζίνα μας, ήρθε ο καιρός να μοσχομυρίσει με την απίθανη ευωδιά των αφράτων τσουρεκιών,
που γεμίζει την ατμόσφαιρα με τα αρώματα του βουτύρου και των μπαχαρικών.
Σας παρουσιάζω σήμερα τη συνταγή μου, που είναι πολύ εύκολη, όπως όλες, και πολύ- πολύ ευωδιαστή και νόστιμη. Γιατί οι αγαπημένοι σας το αξίζουν, κι εσείς αξίζετε όλα τα μπράβο που θα πάρετε.

Υλικά:
2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια ελληνικό
6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο ζεστό
3 φακελάκια ξερή μαγιά
1/2 λίτρο ζεστό φρέσκο γάλα
1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι
6 βανίλιες
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
500 γρ άχνη ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
Στόλισμα:
Κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα
αμύγδαλα φιλέ 

Οδηγίες:



Σε λεκάνη διαλύουμε το ζεστό γάλα, τη μαγιά, 1 κούπα από τη ζάχαρη, το αλάτι και 2 κούπες αλεύρι. Αφήνουμε σκεπασμένο το μείγμα για 10’. Πρέπει να φουσκώσει. Αν δε φουσκώσει σημαίνει ότι η μαγιά είναι ανενεργή και δεν πρόκειται να φουσκώσει καθόλου. Απαραίτητα πετάμε το μείγμα και φτιάχνουμε άλλο.


Σε λεκάνη ανακατεύουμε τα αβγά με την άχνη να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε και το μισό αλεύρι. Το υπόλοιπο το προσθέτουμε σιγά- σιγά, ανάλογα με το πόσο θα πάρει, για να γίνει η ζύμη μαλακή και να ξεκολλάει από τα χέρια. Δε ζυμώνουμε πολύ, γιατί θα γίνει σκληρή η ζύμη. 


Μόλις πετύχουμε τη ζύμη μας, ρίχνουμε μεμιάς το ζεστό βούτυρο, και προσοχή! Δε ζυμώνουμε. Παίρνουμε τις άκρες της ζύμης και τις φέρνουμε στο κέντρο. Συνεχίσουμε έτσι ώσπου να  απορροφηθεί το βούτυρο. Αν δεν απορροφηθεί όλο δεν πειράζει. Αυτό θα γίνει κατά το φούσκωμα.


Σκεπάζουμε τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη, μια πετσέτα και κουβέρτα. Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Βλέπετε πόση έγινε;


Παίρνουμε κομμάτια ζύμης- δεν τα ζυμώνουμε- και τα ανοίγουμε με τα χέρια σε κορδόνια. Κάνουμε τις πλεξούδες και τοποθετούμε στο ταψί την φόρμα που θα ψηθούν. Αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ. Αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Ψήνουμε τα τσουρέκια 30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσουν.

Πείτε μου ότι δεν είναι τα ευκολότερα τσουρέκια που έχετε δει; Και δοκιμάστε τα. Είναι και τα πιο νόστιμα!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!


Δια χειρός Μαρίας Παπαϊωάννου