Καλημέρα φίλοι μου. Ένα αγαπημένο φαγητό φτιάξαμε σήμερα στη massassoura, μικρών και μεγάλων. το Κοτόπουλο με κάρυ. Το κάρυ δεν
ένα μπαχαρικό, αλλά
ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους. Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στην χρυσόριζα (κουρκουμά). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό.
ένα μείγμα μπαχαρικών. Οι Βρετανοί άποικοι λέγεται ότι έδωσαν το όνομα αυτό στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί σε όλα σχεδόν τα φαγητά τους. Πρόκειται για μείγμα πολλών επιμέρους μπαχαρικών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες ανάλογα με τη χρήση δίνοντας τελικά χιλιάδες εκδοχές του μπαχαρικού που ονομάζουμε κάρυ. Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Το κίτρινο χρώμα του το οφείλει στην χρυσόριζα (κουρκουμά). Τα πιο σημαντικά συστατικά του είναι το τζίντζερ, το κάρδαμο, το πιπέρι, το κύμινο, ο κόλιανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, κ.α. Η αναλογία του πιπεριού καθορίζει και την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κάρυ: απαλό, μέτριο και καυτερό.
Και
μετά τις πληροφορίες για το ιδιαίτερο μείγμα μπαχαρικών, απλώς σας
αναφέρω ότι το σημερινό γεύμα είναι απλά,καταπληκτικό. Κι όπως
συχνά τονίζω η ομορφιά και η νοστιμιά συχνά βρίσκονται στην απλότητα, το
ίδιο συμβαίνει κι εδώ. Πολύ απλό στην παρασκευή του, και πολύ εύκολο
στην κατανάλωσή του.
Ας δούμε πως φτιάχνεται:
Υλικά:
1 1/2 κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια χωρίς το δέρμα του
300γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι αλάτι
1/4 κουταλάκι κάρι
1 1/2 κουτάλι μουστάρδα γλυκιά
- τριμμένη φρυγανιά για το πανάρισμα
Οδηγίες:
Στη
συνταγή εγώ έχω πολλαπλασιάσει τη δόση. Οπότε μη σας ξενίζουν
οι φωτογραφίες, απλώς να είστε προετοιμασμένοι για μεγαλύτερες δόσεις.
Η διαδικασία ξεκινά από το πρωί. Πλένουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου καλά.
Σε λεκάνη ανακατεύουμε το γιαούρτι, το κάρυ, το αλάτι και τη μουστάρδα.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ανακατεύουμε να καλυφθεί όλο με το γιαούρτι, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και κρατάμε στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Πανάρουμε το κοτόπουλο όπως είναι με το γιαούρτι στην τριμμένη φρυγανιά, και τοποθετούμε σε ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε επίσης με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για 1 ώρα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ώσπου να ροδίσει.
Απίθανο παναρισμένο κοτόπουλο με κάρυ- ΦΟΥΡΝΟΥ!
Προσέξατε κάτι, φίλοι μου; Χωρίς ίχνος λίπους ή ελαίου το φαγητό μας!
Σερβίρουμε ρύζι μπασμάτι, του πάει πολύ. ή και ό, τι άλλο επιθυμούμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!
http://masasoura.blogspot.gr
Μαρία Παπαϊωάννου