Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Οι μαθητές στην Ελλάδα αγαπούν το Διαδίκτυο - Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ που το αποκαλύπτει [εικόνες]

Οι μαθητές στην Ελλάδα αγαπούν το Διαδίκτυο - Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ που το αποκαλύπτει [εικόνες]
ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ SOCIAL MEDIA



Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού
Εγκλήματος, με θέμα την χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές.

Από την έρευνα που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο στις 13 Φεβρουαρίου, προέκυψαν αρκετά εντυπωσιακά διαγράμματα που αποκαλύπτουν την σχέση των... μικρότερων με το διαδίκτυο.
Σε ερώτηση για το αν χρησιμοποιούν ή όχι το διαδίκτυο, τα ποσοστά ήταν συντριπτικά. Το 99,4% των μαθητών κάνει χρήση του internet, με μόλις το 0,6% να μην το χρησιμοποιεί. Ανάμεσα στα 524 παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα, η πλειοψηφία ξεκίνησε την επαφή με τον χώρο του διαδικτύου σε ηλικία 8 ετών. Ωστόσο, μεγάλο είναι και το ποσοστό των μαθητών που άρχισαν να «σερφάρουν» πριν ακόμα πάνε στο σχολείο, σε ηλικία 5 ετών.
Αρκετοί μαθητές του δημοτικού έχουν ήδη μπει στον κόσμο των social media, με το Facebook και το Viber να είναι μοιράζονται την πρώτη θέση στις προτιμήσεις στις μικρές ηλικίες. Εντυπωσιακή είναι και η χρήση του Instagram, που έχει πολύ μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα, ξεπερνάει κατά λίγο ακόμα και το Skype.
Κύριος λόγος χρήσης του διαδικτύου είναι η διασκέδαση και οι συζητήσεις με φίλους. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται η χρήση του διαδικτύου για βοήθεια στα μαθήματά ή για προβολή ταινιών. Μάλιστα, η πλειοψηφία των μαθητών δηλώνει πως «σερφάρει» για μία ώρα την ημέρα, ωστόσο το ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για 2-3 ώρες είναι πολύ κοντά.
Σε ερώτηση για το αν έχουν ποτέ αισθανθεί οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα κατά την ώρα της περιήγησης στο διαδίκτυο, το 82% απαντά «όχι». Την ίδια στιγμή, ο κύριος λόγος που το υπόλοιπο 18% αισθάνθηκε άσχημα, ήταν η διάδοση ψεύτικων φημών, οι απειλές και οι βρισιές. Θετικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά που ένιωσαν κίνδυνο, μίλησαν είτε στους γονείς τους είτε σε κάποιο φίλο.




Πηγή: www.iefimerida.gr