Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ: Ιδέες για ιδιαίτερες ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ




K ανένας "νόμος" δεν ορίζει ότι βασιλόπιτα οφείλει να είναι αποκλειστικά το πατροπαράδοτο τσουρέκι ή κέικ τα οποία κατά βάση συνηθίζονται. 
Αν θέλετε κάτι διαφορετικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν ...κρύπτη που τυχερού φλουριού όποιου είδους γλύκισμα θέλετε όπως π.χ μια τούρτα, έναν κορμό κλπ. ή να στολίσετε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο ακόμη και της κλασσικής μορφής βασιλόπιτες αφού π.χ ακόμη κι ένα απλό κέικ που όμως θα διακοσμήσετε σαν ...τούρτα μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει πολύ ιδιαίτερη αίσθηση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας. 



1. Με άχνη 

Χρησιμοποιώντας τα ειδικά stencil ζαχαροπλαστικής, που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη σπιτιού σε πολύ φτηνές τιμές και σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, μπορείτε να δώσετε στηνβασιλόπιτα με πολύ εύκολο τρόπο πραγματικά εντυπωσιακή όψη. 



Απλώς τοποθετείτε το stencil, ρίχνετε την άχνη με το ειδικό σκεύος για αυτήν την χρήση ή με ένα σουρωτήρι και απομακρύνετε το stencil με προσοχή. Θα το κάνετε σε κάθε τύπου βασιλόπιτα (τσουρέκι ή κέικ) αφού όμως φυσικά αυτή έχει κρυώσει εντελώς, διαφορετικά η ζάχαρη θα λιώσει και το σχέδιο θακαταστραφεί

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα stencil μεγάλου μεγέθους είτε πολλά μικρότερα, είτε επαναλαμβανόμενα το ίδιο σχέδιο π.χ ένα αστέρι ή έλατο κλπ. ενώ για να προσθέσετε χρώματα, εκτός από το λευκό της άχνης, μπορείτε με το ίδιο τρόπο να προσθέσετε κακάο ή χρωματισμένη ζάχαρη που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής. 


1. Με γλάσο 

Ένα επίσης εύκολος τρόπος να δώσετε εντυπωσιακή όψη σε κάθε τύπου βασιλόπιτα. Μπορείτε να χρσιμοποιήσετε κάθε γεύσης και απόχρωσης γλάσο που η γεύση και τοάρωμά του να ταιριάζουν με τα αντίστοιχα της βασιλόπιτας, ενώ ιδιαίτερα εύγεστα και κατάλληλα για κάθε κέικ ή τσουρέκι είναι τα γλάσα με γεύση φρούτων που θα φτιάξετε ανακατεύοντας ζάχαρη άχνη με μερικές κουταλιές χυμό όποιου φρούτου θέλετε. 

Δείτε εδώ ενδεικτικά πολλές παρόμοιες συνταγές για να επιλέξετε. 


Φυσικά, ανάλογα με το είδος και την γεύση της βασιλόπιτας εντυπωσιακή όψη μπορείτε να της δώσετε χρησιμοποιώντας λευκό ή σοκολατένιo γλάσο σε συνδυασμό με ζάχαρη άχνη ή κακάο, δημιουργώντας έτσι δίχρωμα χριστουγεννιάτικα σχέδια, "γράφοντας" ευχές κλπ. 


3. Με σαντιγύ

Θα δώσει σε κάθε κέικ εμφάνιση ...τούρτας, είτε χρησιμοποιήσετε την σαντιγύ για την απλή επικάλυψη της βασιλόπιτας είτε δημιουργώντας με την βοήθεια κορνέ όποιου είδους σχέδιαθέλετε. 


Για πολύχρωμα σχέδια, αρκεί να ανακατέψετε μια ποσότητα σαντιγύ με μια σταγόνα από το αντίστοιχοχρώμα ζαχαροπλαστικής, ενώ φυσικά σαν επιπρόσθετηδιακόσμηση σε τέτοιας μορφής βασιλόπιτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  ζαχαρωτά, φρούτα κλπ. και γενικά κάθε τι που θα έβρισκε την θέση σου στο ...στόλισμα μιας κανονικής τούρτας



4. Με ζαχαρόπαστα

Λίγο  πιο ...μπελαλίδικος αλλά σίγουρα οεντυπωσιακότερος τρόπος να δώσετε και στην βασιλόπιτα, όπως και σε κάθε είδους κέϊκ ή τούρτα, πραγματικά όψη ...έργου τέχνης. 

Η διαδικασίαπαρασκευής της δεν είναι δύσκολη, θα τηνανοίξετε σε ...φύλο και θα σκεπάσετε το γλυκό, ενώ μεμικρότερα κομμάτια που αν θέλετε μπορείτε και να χρωματίσετεμε χρώμα ζαχαροπλαστικής θα φτιάξετε κάθε είδους μικρά ή μεγαλύτερα στολίδια-σχέδια για να διακοσμήσετε επιπρόσθετα την βασιλόπιτα. 
Ένας εύκολος τρόπος για να μην ...αγχωθείτε για το αν θαστρώσει ομοιόμορφα η ζαχαρόπαστα σε ολόκληρητην επιφάνεια της βασιλόπιτας είναι να καλύψετε μόνο το πάνω μέρος και απλώς να ...ντύσετε το πλαϊνό με μιαυφασμάτινη κορδέλα. Με τον τρόπο αυτό η όλη διαδικασία δεν είναι ούτε δυσκολότερη ούτε ιδιαίτερα πιο χρονοβόρα από το να διακοσμήσετε π.χ ένα κέϊκ με γλάσο. 
Δείτε εδώ την βασική συνταγή για ζαχαρόπαστα και στα video πως ακριβώς θα "δουλέψετε" με αυτό το πραγματικά εκπληκτικό υλικό. 









5. Μια κανονική ...τούρτα

Αντί για τις κλασσικές ιδέες του κέϊκ ή του τσουρεκιού, γιορτάστε την ...γέννηση της νέας χρονιάς με μια κανονική ...γενέθλια τούρτα
Επιλέξτε όποιες γεύσεις θέλετε και ακολουθείτε τις οδηγίες παρασκευής μια οποιασδήποτε συνταγής για τούρτα την οποία μπορείτε να διακοσμήσετε όπως ακριβώς και μια αντίστοιχη γενεθλίων με ζαχαρωτά, σαντιγύ ή ζαχαρόπαστα, τοποθετώντας κεράκια για να σχηματίσετε την χρονολογία, ιδιαίτερα γιορτινά στολίδια κλπ. και χωρίς φυσικά να ξεχάσετε κάπου μέσα στο παντεσπάνι να ...κρύψετε το φλουρί
Για βασιλόπιτες τούρτες που να έχουν ελαφρά την υφή κέϊκ, απλώς χρησιμοποιείστε λιγότερη ποσότητα κρέμας ανάμεσα στις στρώσεις από το παντεσπάνι.