Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για το μέλλον του ιδρύματος…
Πανελλαδική διάσταση έχει πάρει η …διαμάχη της ΕΔΗΚΑ με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, καθώς με δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος αναφέρεται
στα τοπικά γεγονότα που απασχόλησαν και απασχολούν εντονότατα την τοπική κοινωνία. Το δημοσίευμα, μάλιστα, της πανελλαδικής εφημερίδας έχει τον πολύ εύγλωττο τίτλο «Λόγω οφειλών 1 εκ. ευρώ με λουκέτο απειλείται το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στην Καστοριά» και αναφέρει:
«Το Εκθετήριο – Δημοπρατήριο γούνας Καστοριάς (ΕΔΗΚΑ Α.Ε.) απειλεί να σφραγίσει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και να κατασχέσει τις εγκαταστάσεις του.
Το ίδρυμα, που εδρεύει στην Κοζάνη και περιλαμβάνει τρία τμήματα, οφείλει 1 εκατομμύριο ευρώ στην ΕΔΗΚΑ για μισθώματα άνω των 10 ετών από την ενοικίαση εγκαταστάσεών της στην Καστοριά, βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων. Η Σύγκλητος του ΤΕΙ πρότεινε το «κούρεμα» της οφειλής κατά 75% και την πληρωμή ποσού 250.000 ευρώ σε δύο δόσεις, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ΕΔΗΚΑ, η διοίκηση της οποίας απειλεί πλέον με άμεσες κατασχέσεις.
«Αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί συνεδριάζει το Δ.Σ. και μέσα στην εβδομάδα προχωράμε σε κατάσχεση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ στην Κοζάνη, καθώς και σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών βάσει των οποίων μισθοδοτείται το διδακτικό προσωπικό. Δεν γίνεται να ανεχτούμε άλλο αυτόν τον εμπαιγμό», είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της ΕΔΗΚΑ, Αχιλλέας Ευαγγέλου.
Το κτίριο, με εμβαδόν 3.900 τ.μ., που βρίσκεται στους Μανιάκους Καστοριάς, είχε παραχωρηθεί δωρεάν για δύο χρόνια από την ΕΔΗΚΑ στο ΤΕΙ Καστοριάς, κατά τη δεκαετία του 1990, μέχρι αυτό να δημιουργήσει τις δικές του εγκαταστάσεις. Η παραχώρηση επεκτάθηκε για άλλα δύο χρόνια και επειδή η ανέγερση των εγκαταστάσεων καθυστερούσε έγινε συμβόλαιο μίσθωσης, το 1999, με μηνιαίο μίσθωμα 1,5 εκατομμύριο δρχ.
«Από τότε, μέχρι και πριν από 4-5 χρόνια που το ΤΕΙ αποχώρησε από εκεί, δεν πήραμε ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ», ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου, ζητώντας να διερευνηθεί πού πήγαν όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα που προορίζονταν από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος για τη μίσθωση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Τα δικαστήρια επιδίκασαν το ποσό των 980.000 ευρώ.
Η διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από συνεδρίαση της Συγκλήτου, απηύθυνε πρόταση συμβιβασμού, βάσει της οποίας θα πληρώσει μόνο το ¼ του οφειλόμενου ποσού σε δύο δόσεις, επικαλούμενο τα ποσά που χρειάστηκε να δαπανήσει (625.000 ευρώ) προκειμένου να καταστήσει το κτίριο λειτουργικό».
Από την άλλη πλευρά, έστω και αν δεν προχώρησε – μέχρι στιγμής - στην υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, ο πρόεδρος της ΕΔΗΚΑ, παρά την …εκπνοή των προθεσμιών, εξακολουθεί να είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τα χρήματα που οφείλει στην εταιρία το εκπαιδευτικό ίδρυμα, προχωρώντας σε μία σειρά συσκέψεων για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.
Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για το μέλλον του ιδρύματος, ενώ άκρως δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Νίκος Ασημόπουλος, από την τροπή που έχει πάρει η όλη υπόθεση…
http://www.sentra.com.gr/
ΤΕΙ: είτε αναβαθμίζονται σε πανεπιστήμια είτε υποβαθμίζονται σε ΙΕΚ.
Νέα αναδιάρθρωση του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με αναβάθμιση όσων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε Πανεπιστήμια αλλά και υποβάθμιση όσων δεν έχουν τα προσόντα σε σχολές τύπου ΙΕΚ, προανήγγειλε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Όπως μεταδίδουν tanea.gr, ο ανασχεδιασμός του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή ένα είδος νέου σχεδίου “Αθηνά” – όπως είχε ονομαστεί το αντίστοιχο σχέδιο τα προηγούμενα χρόνια – ανακοινώθηκε στους προέδρους των ΤΕΙ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κ.κ.Αρ. Μπαλτά και Τ. Κουράκη, στη διάρκεια συνόδου που είχαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι ο ανασχεδιασμός θα γίνει σε βάθος χρόνου και κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου των ιδίων των ΤΕΙ, της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) και του υπουργείου και όχι άμεσα. Ο γενικός στόχος θα είναι αυτή τη φορά όχι τόσο η γεωγραφική ανακατανομή των ιδρυμάτων, όσο η επίσημη αναβάθμιση όσων τμημάτων ΤΕΙ κριθούν κατάλληλα σε κανονικά πανεπιστημιακά τμήματα. Αντιθέτως, όσα Τμήματα, ιδίως της περιφέρειας, δεν συγκεντρώνουν προτιμήσεις υποψηφίων, δεν διαθέτουν επαρκείς υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό και σχέδιο για το μέλλον, θα υποβιβαστούν σε ΙΕΚ.
Στο αίτημα των προέδρων των ΤΕΙ να δοθούν περισσότερα χρήματα στα ιδρύματα τα οποία αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα λειτουργίας – όπως και τα περισσότερα πανεπιστήμια – δεν δόθηκε σαφής απάντηση καθώς το θέμα της χρηματοδότησης συναρτάται με τη δημοσιονομική κατάσταση και τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.