Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

Κολοκύθι γλυκό του κουταλιού (βήμα-βήμα)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Όταν γινόντουσαν οι κολοκύθες, ξεκίναγε η γιαγιάς μου να τις φτιάχνει φαγητά και γλυκά.
Επειδή πάντα ήταν μεγάλες σε μέγεθος, οι ποσότητες των
γλυκών που έφτιαχνε, ήταν αδύνατον να καταναλωθούν από την οικογένεια, κι έτσι "φίλευε" και τις γειτόνισσές της.


Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού

Υλικά

•   2 κιλά κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
•   1600 γραμ. ζάχαρη
•   2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   1 βανίλια

•   2 φύλλα αρμπαρόριζα
•   3 λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις φλούδες (βολεύει ο αποφλοιωτής πατάτας), την κόβουμε σε κομμάτια, (μεγαλούτσικα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει 2½ λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο, αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο, τουλάχιστον ώρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο, για να μείνουν βυθισμένα μέσα.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το πιάτο και (με τρυπητή κουτάλα) την κολοκύθα απ᾿ την κατσαρόλα.
Βράζουμε το σιρόπι, σε δυνατή φωτιά, για 10' - 12', μέχρι να δέσει ελαφρά.
Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, την κολοκύθα και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10' ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει η κολοκύθα.

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό απ᾿ το μισό λεμόνι, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε πάλι την κολοκύθα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.

Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.                      http://faghta-giagias.blogspot.com/