Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Υπέροχες πατάτες Bravas ή παλιά ΠΟΝΤΙΑΚΗ συνταγή !!



Η ισπανική συνταγή που κατέκτησε το κόσμο. Οι πατάτες τηγανιτές σκέτες ή όχι, είναι το
μοναδικό φαγητό που δεν υπάρχει άνθρωπος να μην το τρώει. Κι όμως μετά από τις πατάτας bravas, οι απλές τηγανιτές θα σας φαίνονται κάπως. Μια συνταγή για τις ισπανικές πατάτες bravas για ορεκτικό, για να συνοδεύσετε τα ψητά σας αλλά και για μεζεδάκι με το ποτάκι σας.

Υλικά 

Για τις πατάτες
1/2 κιλό πατάτες
αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
1 1/2 φλ. ντομάτα τριμμένη και στραγγισμένη ή ένα κουτί χυμό ντομάτας
1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ
2 σκ. σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ.  γλυκιά πάπρικα
1 πρέζα πιπέρι καγιέν [ανάλογα πόσο καυτερές τις θέλετε]
1 κουτ. γλυκού κόκκινο ξίδι
αλάτι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα [προαιρετικά]
Μαγιονέζα για το σερβίρισμα [προαιρετικά]

Εκτέλεση 

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε μπόλικο αλατισμένο νερό χωρίς να τις παραβράσουμε διότι μετά θα τις τηγανίσουμε. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε τις στραγγίζουμε τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κύβους.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε τηγάνι και μέτρια φωτιά, τοποθετούμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη ντομάτα, το χυμό, τη ζάχαρη, το σκόρδο, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για περίπου 10-15΄  μέχρι να μειωθεί κατά 1/4. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξίδι και λίγο αλάτι.
Τηγανίζουμε τις πατάτες βάζοντάς τες σε φριτέζα ή σε βαθύ τηγάνι και δυνατή φωτιά, αφού πρώτα κάψει το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Στραγγίζουμε και προσθέτουμε το αλάτι και το μαϊντανό προαιρετικά. Τις περιχύνουμε με τη σάλτσα Brava ανακατεύουμε απαλά , προσθέτουμε προαιρετικά και μαγιονέζα, ή τις σερβίρουμε σκέτες με τη σάλτσα σε ένα μπολ.*

* Σερβίρονται ανακατεμένες με τη σος ή σκέτες με τη σος σε μπολ ή περιχυμένες με σος και μαϊντανό

απο φιλεναδες