Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

"Ιερό Νησί" Ανακηρύχθηκε η Μήλος!!


Μετά από χρόνια συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, Ιεράς Συνόδου, Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου και τοπικής αυτοδιοίκησης, η Μήλος ανακηρύχθηκε και
επίσημα “Ιερό Νησί”, καθιερώνοντάς το σε παγκόσμιο Προσκυνηματικό Κέντρο.
Με μία σειρά εκδηλώσεων στις οποίες παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Σύρου, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο βουλευτής Κυκλάδων της «Ελιάς» κ. Τάκης Ρήγας , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο δήμαρχος Μήλου κ . Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο πρόεδρος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος καθώς και πολλοί άλλοι επίσημοι πρόεδροι σωματείων και οργανώσεων, ανακηρύχθηκε η Μήλος σε “Ιερό Νησί”.
Αφορμή στάθηκαν οι πρωτοχριστιανικές κατακόμβες που βρίσκονται στο νησί και αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης. “Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή όχι μόνο για τη Μήλο και τις Κυκλάδες, αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς οι κατακόμβες της Μήλου, αυτό το ανεκτίμητης αξίας πρωτοχριστιανικό μνημείο, καθιερώνει το νησί σε παγκόσμιο Προσκυνηματικό Κέντρο και ενισχύει την εικόνα της χώρας μας ως εστία διεθνούς πνευματικής ακτινοβολίας” δήλωσε  ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Έτσι λοιπόν, μετά την Πάτμο, τα Μετέωρα και την Τήνο, η Μήλος γίνεται ο τέταρτος ιερός τόπος της χώρας που αναμένεται να αυξήσει τον θρησκευτικό τουρισμό, να προβάλει το νησί και να ενισχύσει γενικότερα την εικόνα της Ελλάδας. Οι κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο γνωστά και αξιόλογα Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων.
Οι κατακόμβες, λαξευμένες μέσα σε ηφαιστειακό τοπίο, είχαν χρησιμεύσει ως τάφοι χιλιάδων νεκρών, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά σκαμμένοι στον διάδρομο του Μνημείου. Στους τάφους έχουν ζωγραφιστεί χριστιανικά σύμβολα, ωστόσο, πολλά έχουν καταστραφεί με το πέρασμα των χρόνων. Είναι το υπόγειο κοιμητήριο των πρώτων χριστιανικών αιώνων στη Μήλο και ήταν γνωστές στους ντόπιους ως «Ελληνική Σπηλιά».
Πρόκειται για σύμπλεγμα ευρύχωρων αιθουσών και διαδρόμων λαξευμένων στον μαλακό πορώδη ηφαιστειακό βράχο, που συνδέονται σήμερα με τεχνητούς διαδρόμους. Το σύμπλεγμα συμπληρώνει ένας οικογενειακός νεκρικός θάλαμος. Το συνολικό μήκος των στοών είναι περίπου 200 μέτρα, ενώ το πλάτος ποικίλει από 1-5 μέτρα και το ύψος από 1,6 μέχρι 2,5 μέτρα. Στα τοιχώματα έχουν λαξευθεί δύο τύποι τάφων, τα αρκοσόλια (τοξωτοί τάφοι) και οι loculi (οριζόντιοι επάλληλοι τάφοι), ενώ στο δάπεδο έχουν λαξευθεί οι λακκοειδείς.
Η ανασκαφική έρευνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 2007 και 2009 από τη 2η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έφερε στο φως το νότιο τμήμα των αιθουσών της Κατακόμβης σε μήκος περίπου 15μ.
Οι περισσότεροι τάφοι, που ανασκάφτηκαν, ήταν συλημένοι ή διαταραγμένοι. Τα κινητά ευρήματα και τα κτερίσματα, που βρέθηκαν έως σήμερα, τοποθετούν χρονολογικά τη χρήση του νεκροταφείου από τα μέσα του 1ου αι. μ.Χ. έως τον 6ο αι. μ.Χ. 

 http://www.pathfinder.gr