Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Ακίνητα σε Κίνδυνο: Το Ελληνικό Δημόσιο Διεκδικεί Εκτάσεις σε Χωριά του Γράμμου


 
 
Σε νευρικό κλονισμό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα χωριά του Γράμμου, τα οποία στερούνται διανομής ή αναδασμού, καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση. Τις τελευταίες ημέρες, μηνύματα από το τμήμα αναδασμού και αναδασώσεων αποστέλλονται σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες, από τους οποίους ζητείται να συναινέσουν στην απώλεια της περιουσίας τους. Αν δείτε λοιπόν κάποιο σχετικό email στον υπολογιστή σας, να ξέρετε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είστε από τους άτυχους ιδιοκτήτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Τι ισχυρίζεται το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4061/2012, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανήκει η διαχείριση των εποικιστικών εκτάσεων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα: α) Οι διαθέσιμες εκτάσεις και τα διαθέσιμα οικόπεδα, δηλαδή όσες εκτάσεις και οικόπεδα έμειναν αδιάθετα μετά την ολοκλήρωση της απαλλοτριωτικής διαδικασίας για την αποκατάσταση ακτημόνων γεωργών και γεωργοκτηνοτρόφων, καθώς και όσες επανήλθαν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω έκπτωσης του δικαιούχου και ανάκλησης του σχετικού παραχωρητηρίου. β) Οι συνεταιρικές εκτάσεις του άρθρου 31 του Β.Δ. 29.10/6.12.1949 «Αγροτικός Κώδικας» (Α` 342/1952) και αυτές που αναγράφονται ως κοινόχρηστες στα κυρωμένα κτηματολογικά στοιχεία των διανομών αγροκτημάτων.
Σύμφωνα με την προσκομιζόμενη απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Καστοριάς για το εν λόγω γεωτεμάχιο, προκύπτει κυριότητα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η παραχώρησή του στους ιδιώτες. Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με τα προσκομιζόμενα στοιχεία, θα πρέπει να προκριθεί το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου (ΥΠΑΑΤ) έναντι του αναρτημένου δικαιούχου, ο οποίος δεν προσκομίζει παραχωρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας, ούτε απόφαση οποιουδήποτε δικαστηρίου με την οποία να αναγνωρίζεται η κυριότητά του ή των απώτερων δικαιοπαρόχων του έναντι του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, δεν έχει εκδοθεί παραχωρητήριο από άλλο φορέα του Δημοσίου στο όνομα του αναρτημένου δικαιούχου ή των δικαιοπαρόχων του. Από τα προσκομισθέντα στοιχεία δεν προκύπτει επίσης ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 4 ν. 3127/2003 ή του άρθρου 22 ν. 4061/2012, που περιγράφουν περιπτώσεις όπου το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας.
Προτάσεις για Ιδιοκτήτες
Για τους ιδιοκτήτες που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, οι ακόλουθες προτάσεις είναι χρήσιμες:

Άμεση Νομική Συμβουλή: Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με δικηγόρο εξειδικευμένο σε θέματα ακινήτων και κτηματογράφησης. Η νομική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για την κατανόηση των δικαιωμάτων τους και για την κατάλληλη απάντηση στις ειδοποιήσεις που λαμβάνουν.
Συγκέντρωση και Υποβολή Τεκμηρίων: Εάν υπάρχουν έγγραφα, όπως παραχωρητήρια, αποφάσεις δικαστηρίων ή άλλες αποδείξεις κυριότητας, αυτά πρέπει να συγκεντρωθούν και να υποβληθούν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να διεκδικηθούν τα δικαιώματά τους.
Αίτηση Επανεξέτασης: Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επανεξέταση της υπόθεσής τους, ειδικά εάν θεωρούν ότι υπάρχει λάθος στην απόφαση ή ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που δεν έχουν ληφθεί υπόψη.
Επικοινωνία με Αρμόδιες Αρχές: Είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και άλλες δημόσιες αρχές για να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες επιλογές τους.
Δημόσια Αναφορά και Διαμαρτυρία: Σε περίπτωση που θεωρούν ότι αδικούνται, οι ιδιοκτήτες μπορούν να οργανώσουν ή να συμμετάσχουν σε δημόσιες διαμαρτυρίες, να αναφέρουν την υπόθεσή τους στα μέσα ενημέρωσης, ή να απευθυνθούν σε τοπικούς βουλευτές για να επιδιώξουν πολιτική υποστήριξη.
Αυτές οι ενέργειες μπορεί να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες να προστατεύσουν την περιουσία τους και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματά τους δεν θα παραβιαστούν άδικα.