«Ο Ελληνας του Τολέδο» γράφει η ιστοσελίδα elgreco2014.com που έχουν οργανώσει οι Ισπανοί και είναι ήδη στον αέρα με πλήθος στοιχείων
εκδηλώσεων και βιογραφικών αναφορών για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, εκ των κορυφαίων ζωγράφων όλων των εποχών, που πέθανε πριν από ακριβώς 400 χρόνια.
Ελλάδα και Ισπανία εύλογα κήρυξαν το 2014 έτος Ελ Γκρέκο με τη χώρα μας να ακολουθεί με λίγες – υψηλού επιπέδου – διοργανώσεις αλλά χωρίς την επικοινωνιακή πολιτιστική πολιτική που θα επέτρεπε την αξιοποίηση του πλούτου που ακούει στο όνομα Ελ Γκρέκο.
Οι άοκνες επίμονες κινήσεις της γ.γ Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, με την σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής, τις συνεχείς επαφές με ειδικούς του έργου του ανά το κόσμο αλλά κυρίως με την εξασφάλιση 1, 5 εκατομμυρίων ευρώ από ΕΣΠΑ – το σωτήριο εργαλείο για τον σύγχρονο πολιτισμό- επιτρέπουν σήμερα στη χώρα μας να έχει μια στοιχειώδη αλλά αξιοπρεπή παρουσία. Και με το έτος Καβάφη να λήγει χωρίς να έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο το μέγεθος και η εμβέλεια του καλλιτέχνη, αναρωτιέται κανείς ποιόν άλλο καλλιτέχνη του ελληνισμού θα έβρισκε η χώρα σε αυτές της ώρες που η καλή της φήμη διακυβεύεται και η ταυτότητα της τίθεται εν αμφιβόλω, για να προβληθεί και να πείσει. Για μια επικοινωνιακή καμπάνια της χώρας μέσα από την τιμή και ανάδειξη του Ελ Γκρέκο.
Εντωμεταξύ στη Μαδρίτη έχει συσταθεί Ιδρυμα Ελ Γκρέκο (χειρίζεται και τη σχετική ιστοσελίδα) με πλήθος πληροφοριών. Το Ίδρυμα έχει αναπτύξει ένα τεράστιο πολιτιστικό πρόγραμμα προς τιμήν του Κρητικού ζωγράφου το οποίο θα διαρκέσει όλο το 2014 σε πολλούς διαφορετικούς χώρους στο Τολέδο αλλά και στη Μαδρίτη, στους χώρους του Μουσείου του Prado. Στο επίσημο πρόγραμμα, η έκθεση "Ο Ελ Γκρέκο του Τολέδο" θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ γύρω από τη φιγούρα του ζωγράφου, με 120 έργα του καλλιτέχνη, 29 εκ των οποίων έφτασαν από όλες τις γωνιές του κόσμου. Η δεύτερη μεγάλη έκθεση, "El Greco και Σύγχρονη Ζωγραφική" η οποία διοργανώνεται από το Μουσείο του Prado, θα επικεντρωθεί στη "επιρροή του Ελ Γκρέκο στην εξέλιξη της ζωγραφικής του 19ου και του 20ου αιώνα. Τέλος, η έκθεση «Ελ Γκρέκο: Τέχνη και Επάγγελμα» στο Τολέδο θα προσφέρει στο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να δουν έργα του El Greco που δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στην Ισπανία.
H Iσπανία αξιοποιεί την ευκαιρία για να προβάλει την εγχώρια καλλιτεχνική δημιουργία με την έκθεση Τoledo 2014 στο περιθώριο των εκθέσεων για τον Ελ Γκρέκο. Επίσης στις 30 Ιανουαρίου θα γίνει μεγάλο Μουσικολογικό Συνέδριο με θέμα το μουσικό περιβάλλον του Ελ Γκρέκο.
Στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις στο Βυζαντινό Μουσείο (Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος) και στο Μουσείο Μπενάκη (Ο φιλικός κύκλος του Γρκέκο στο Τολέδο). Από τον εορτασμό δεν λείπει το Ηράκλειο της Κρήτης όπου τον Ιούνιο θα γίνει η έκθεση Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τους σπουδαίους πίνακες «Βάπτιση του Χριστού» και «Αποψη του όρους Σινά». Στο Ηράκλειο θα γίνει και επιστημονικό συνέδριο με τίτλο El Greco, The Cretan Period.
Πηγή: www.iefimerida.gr