Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Πασχαλινό τραπέζι, light!

Το χορτοφαγικό φρικασέ και οι Μαγειρίτσες της Απάτης

Κάθε χρόνο επιβεβαιώνεται η εξής διαπίστωση: σε κάθε πασχαλινό τραπέζι κάποιοι είτε θα φύγουν πεινασμένοι ή χορτασμένοι με αυγά και τσουρέκι. Φρικασέ δεν τρώνε διότι το αρνί τούς μυρίζει, ενώ για τη μαγειρίτσα ούτε λόγος, πέρα από ένα φρικαρισμένο «Να φάω εγώ εντόσθια;». Αφιερώνουμε,
λοιπόν, τις παρακάτω συνταγές στους φίλους μας που δεν αγαπούν το κόκκινο κρέας και στους χορτοφάγους, στους μπαμπάδες μας που δε θέλουμε να ανεβάσουν χοληστερίνη, αλλά και σ’ εμάς που θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο: Φρικασέ με κοτόπουλο και μαγειρίτσα με μανιτάρια ή με συκωτάκια πουλιών. Oh yes!

ΦΡΙΚΑΣΕ ΑΠΑΤΗ (ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΑΡΟΥΛΙ)
ΥΛΙΚΑ: 1 κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, 1 μεγάλο μαρούλι, 8 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες, 1/2 ματσάκι άνηθο, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 1 αυγό, 1 κουτ. σούπας κορν φλάουερ, χυμός από 2 λεμόνια, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι σε κομμάτια 5 εκατοστών. Αφήνουμε να στραγγίσουν τα φύλλα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Ύστερα το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές, μαζί με τις ροδέλες των κρεμμυδιών. Προσθέτουμε το μαρούλι και αφήνουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους τα φύλλα. Προσθέτουμε μια κούπα βραστό νερό και αφήνουμε να βράσει το φαγητό σε χαμηλή φωτιά επί 50 λεπτά, συμπληρώνοντας με βραστό νερό όποτε χρειάζεται. Έχουμε το νου μας να προσθέσουμε τον άνηθο δέκα λεπτά πριν από το τέλος του βρασμού. Αδειάζουμε σε κατσαρολάκι το ζουμί του φαγητού. Διαλύουμε το κορν φλάουερ σε 1/3 ποτηριού νερό και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Ανακατεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για να πήξει. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε το αυγό με σύρμα και ρίχνουμε σιγά-σιγά το χυμό των λεμονιών. Ύστερα προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζουμί του φαγητού για να ολοκληρώσουμε τη σάλτσα. Είναι σημαντικό να γίνει αργά αυτή η μίξη, για να μην κόψει το αυγολέμονο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο, την κουνάμε ελαφρά να πάει παντού και αφήνουμε πάνω σε ζεστό αλλά σβηστό μάτι για 10 λεπτά. Έτοιμο το φρικασέ!


ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ-ΑΠΑΤΗ (ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ)
ΥΛΙΚΑ: 1 κιλό μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους ή άλλα είδη, ανάμεικτα), 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, 1 ματσάκι αντίδια, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι άνηθο, 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο, 1 φύλλο δάφνης, 2 αυγά, χυμός ενός λεμονιού, αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και τα ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα ξερά κρεμμύδια και μετά από ένα λεπτό προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αντίδια, τα μανιτάρια, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Μόλις μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε ζεστό νερό όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει, και τα αφήνουμε να βράσουν. Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το αλατοπίπερο. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού σιγά-σιγά. Παίρνουμε μέσα από την κατσαρόλα με κουτάλα της σούπας λίγο από το ζωμό και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας καλά μέχρι  να έρθει σε θερμοκρασία παρόμοια με του φαγητού. Ύστερα βάζουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και κουνάμε να πάει παντού. Η μαγειρίτσα της απάτης είναι έτοιμη.


ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ-ΑΠΑΤΗ ΝΟ2 (ME ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΠΟΥΛΙΩΝ)
ΥΛΙΚΑ: Μισό κιλό συκωτάκια πουλιών, 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1/2 ματσάκι άνηθο, 1 κύβο λαχανικών, 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό, 1 φλιτζάνι ρύζι, λίγο ελαιόλαδο, 2 αυγά, χυμό από 1 λεμόνι, αλατοπίπερο (όσο μας αρέσει)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε και βράζουμε τα συκωτάκια για 20-25 λεπτά και κρατάμε το νερό τους. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια και καθαρίζουμε από τις ίνες. Καλύπτουμε τον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας με ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, σοτάρουμε τα συκωτάκια μαζί με τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το δυόσμο και τον άνηθο. Προσθέτουμε το ζωμό που κρατήσαμε από το βράσιμο μέχρι να καλύπτει την κατσαρόλα κατά τα 2/3 της. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει επί μία ώρα και ύστερα δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι μαζί με το αλατοπίπερο και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη. Φτιάχνουμε το αυγολέμονο όπως περιγράφεται στην επάνω συνταγή και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Έτοιμη για φάγωμα η μαγειρίτσα!

Και του χρόνου με υγεία.

doctv.gr