Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η Απεργία Πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ με πορεία στην Λαική Αγορά της Καστοριάς ( φωτο)

Η Απεργία Πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ με πορεία στην Λαική Αγορά της Καστοριάς ( φωτο)
Νωρίς το πρωί,στις 11,  αλλα και όλες τις προηγούμενες μέρες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην
Καστοριά καλούσαν κάθε εργαζόμενο, κάθε νεολαίο, κάθε αγρότη και αυτοαπασχολούμενο να δώσει τη μάχη για την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης Απεργίας.

Στη συγκέντρωση αρχικά έγινε ένα αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Έπειτα χαιρέτησαν, η Γεωργία Ζέγα εκ μέρους της ΟΓΕ, ο Χρυσός Δόβας εκ μέρους της ΠΑΣΥ, ο Κώστας Αλεξόπουλος εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ και ο Ραφαήλ Τσεβελέκης εκ μέρους του ΜΑΣ.

Η κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έγινε από την Βασιλική Χαραμοπούλου, μέλος της γραμματείας Καστοριάς του ΠΑΜΕ, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Πρώτα από όλα πρέπει από αυτό το βήμα να καταδικάσουμε την υποκριτική πρόταση του ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ για κοινή συμμετοχή στην απεργία της 1 Μάη.
Τι δουλειά έχουν οι ταξικές δυνάμεις με αυτούς που συζητούν με τον ΣΕΒ, που στρώνονται στα στρογγυλά τραπέζια του κοινωνικού διαλόγου και αποφασίζουν μειώσεις μισθών και δεν δίνουν μια για το πώς θα οργανωθούν οι αγώνες των εργαζομένων;
Εργοδότες και ΓΣΕΕ συμφώνησαν ότι ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί με στόχο την συμβολή του στον σχεδιασμό της ανάπτυξης με κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη και την ανταγωνιστικότητα.
Τι δουλειά έχουμε μ’ αυτούς που φτιάχνουν σωματεία μαϊμού, αλλοιώνουν τους συσχετισμούς και σπαταλούν χρήματα του Εργατικού Κέντρου;
Με αυτούς που διαχειρίζονται προγράμματα και βάζουν την νεολαία στην λογική του 5μηνου χωρίς μέλλον και προοπτική για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Το ταξικό κίνημα δεν έχει καμιά δουλειά με αυτούς. Πάντα υπάρχουν δυο γραμμές στο εργατικό κίνημα η μια των εργατών που δεν σκύβουν το κεφάλι και παλεύουν να σπάσουν τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης και η άλλη που συμβιβάζεται και κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τα αφεντικά της…

 … Σήμερα, Πρωτομαγιά του 2013, απευθυνόμαστε και απλώνουμε το χέρι σε όλους τους εργάτες, τους ανέργους, τους νέους, σε όλους τους εργαζόμενους που ζουν «μαύρες» μέρες και δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.
Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη στους συναδέλφους μας, στην τάξη αυτή που παράγει τον κοινωνικό πλούτο, που έχει τη δύναμη να σπάσει τα δεσμά της, να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Στην τάξη που μπορεί να πρωτοστατήσει και να ηγηθεί στη συγκρότηση της συμμαχίας μισθωτών εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να έρθει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της στην εξουσία, να κατακτήσει ο λαός τα σύγχρονα δικαιώματά του.
Τιμάμε σήμερα τα εκατομμύρια νεκρών της τάξης μας που έπεσαν στον σκληρό αγώνα της ταξικής πάλης, για το δίκιο μας και τα λαϊκά δικαιώματα.
Η σημερινή Πρωτομαγιά του 2013 πρέπει να γίνει μέρα ευθύνης για όλους. Κάθε εργάτης, κάθε εργάτρια να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα με βάση τις εξελίξεις στο εργοστάσιο, στον κλάδο του και γενικότερα. Τώρα να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι μας μαζί δίπλα στους ανέργους, σε κάθε εργατική λαϊκή οικογένεια που βρίσκεται σε απόγνωση. Όλοι για την τάξη μας και όλοι μαζί απέναντι στους μεγάλους καπιταλιστές, τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους που εκμεταλλεύονται και ληστεύουν το λαό….»

Όλες τις προηγούμενες μέρες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο πραγματοποίησε εξορμήσεις και περιοδείες στην Καστοριά. Στα γουναράδικα της πόλης, στα μαγαζιά, στις δημόσιες υπηρεσίες, σε εργοτάξια και γενικά σε όλους τους χώρους που ζει και αναπνέει η εργατική λαϊκή οικογένεια.