Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Σπιτικά Κρουασάν με πραλίνα!



ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
120 ml νερό
80 ml γάλα εβαπορέ
40 γρ βούτυρο ( σε θερμοκρασία δωματίου)
2 αυγά

μια πρέζα αλάτι
40 γρ ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
450 γρ αλεύρι σκληρό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
ενα βαζάκι πραλίνα φουντουκιού( τύπου μερέντα)
είτε μαρμελάδα της αρεσκείας σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την ζύμη, βάζω το γάλα μαζί με το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.το αποσύρω απο την φωτιά και το αφήνω να κρυώσει. Σε ένα μπόλ ρίχνω το αλάτι, την ζάχαρη, την μαγιά (αραιωμένη σε λίγο χλιαρό νερό)και το ένα τρίτο απο το αλεύρι και αρχίζω να τα χτυπάω με το μίξερ. Κατοπιν προσθέτω το βούτυρο και συνεχίζω το χτύπημα. Ρίχνω ένα ένα τα αυγά και το υπόλοιπο αλεύρι( μπορεί να χρειαστώ παραπάνω, θα το καταλάβω στο ζύμωμα) και πλάθω μια μαλακη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζω και την βάζω σε βουτυρωμένο μπολ στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αφου την βγάλω απο το ψυγείο την αφήνω 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματια και κατόπιν την χωρίζω σε δύο ίσου μεγέθους μπάλες. Ανοίγω με τον πλάστη μου δύο μεγάλους κύκλους και κόβω απο την μέση προς τα κάτω τριγωνάκια. Παίρνω ένα τρίγωνο και απλώνω στην μεγάλη του πλευρά μια κουταλιά μερέντα και τυλίγω σφίγγοντας ταυτόχρονα, κλέινωντας καλά τις άκρες. Αφού είναι έτοιμα τα κρουασάν τα αφήνω για 1 ώρα στο ταψι τους σκεπασμένα. Επειτα τα αλείφω με λίγο κρόκο αυγού( αραιωμένο σε λίγο νερό) και ψήνω στους 170 για 20 λεπτά....




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ