Τι χρειαζόμαστε:
Κιμάς :
500 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά(ή ανάμεικτο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 μεσαία πράσινη πιπεριά
Κιμάς :
500 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά(ή ανάμεικτο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
1 μεσαία πράσινη πιπεριά
1/2 ποτήρι περίπου λάδι
1,5 ποτήρι περίπου σάλτσα (σπιτική)
αλάτι
πιπέρι
Μακαρόνια:
μακαρονια Νο 3
βούτυρο
Μπεσαμέλ :
7 κουτ.σούπας κορν φλάουρ
1 περίπου λίτρο γάλα φρέσκο
2 αυγά τους κρόκους
2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο
αλάτι
τριμμένη φρυγανιά
Προαιρετικά: Αν θέλετε βάζετε διάφορα τριμμένα κασέρια
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τον κιμά και σωτάρουμε ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία.
Μόλις σωταριστούν τα προηγούμενα, προσθέτουμε την ντομάτα (που έχουμε περάσει απο τον τρίφτη), την πιπεριά ψιλοκομμένη, αρκετή κανέλλα, αρκετό γαρύφαλλο και λίγο μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι μυρωδιές και κλείνουμε την κατσαρόλα για πέντε λεπτά περίπου για να “πιει” το φαγητό τα υγρά του.
Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί κλείνουμε πάλι την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά για άλλα πέντε λεπτά.
Κατόπιν, προσθέτουμε 1,5 με 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου.
Αφού περάσει μισή ώρα, ρίχνουμε τη σάλτσα pummaro, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό (1 ποτήρι περίπου), ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε τον κιμά για άλλη μισή ώρα μέχρι ν΄ απορροφηθούν τα υγρά.
Στο τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για λίγο.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε να φύγει η περίσσεια του νερού. Κατόπιν, τα ρίχνουμε στο ταψί και “τ΄ ανοίγουμε” με τα χέρια μας. Τ΄ αφήνουμε για λίγο και αυτά να κρυώσουν.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, ανοίγουμε το “μάτι” της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μ΄ ένα σύρμα. Σε λίγο, και αφού θα βράζει το γάλα, το μίγμα θ΄ αρχίζει να πήζει. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ίσως να χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι η μπεσαμέλ, να προσθέσουμε λίγο γάλα ή λίγο κορν φλάουρ αντίστοιχα. Ότι και να προσθέσουμε πάντως, θα πρέπει το ανακατέψουμε πολύ καλά με το σύρμα για να μη “σβολιάσει” η μπεσαμέλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Παίρνουμε τώρα με τα χέρια μας κομματάκια βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα μακαρόνια ώστε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε αρκετά τυριά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Με τα χέρια μας “τακτοποιούμε” τα μακαρόνια μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά (να πάει παντού), προσθέτουμε από πάνω αρκετά τυριά και μ΄ ένα κουτάλι “τακτοποιούμε” το μίγμα.
Τώρα επιστρέφουμε στη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε τ΄ αυγά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, αρκετή κανέλλα, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα, προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα υπόλοιπα τυριά και ανακατεύουμε μ΄ ένα πηρούνι ή με ένα σύρμα να ενωθούν τα τυριά με τη μπεσαμέλ.
Τέλος, προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ στο ταψί και το κουνάμε ώστε να “πάει παντού” και να μην υπάρχουν κενά.
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο) για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου δηλαδή δημιουργηθεί το υπέροχο χρώμα που όλοι ξέρουμε !!
Μόλις σωταριστούν τα προηγούμενα, προσθέτουμε την ντομάτα (που έχουμε περάσει απο τον τρίφτη), την πιπεριά ψιλοκομμένη, αρκετή κανέλλα, αρκετό γαρύφαλλο και λίγο μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι μυρωδιές και κλείνουμε την κατσαρόλα για πέντε λεπτά περίπου για να “πιει” το φαγητό τα υγρά του.
Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί κλείνουμε πάλι την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά για άλλα πέντε λεπτά.
Κατόπιν, προσθέτουμε 1,5 με 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου.
Αφού περάσει μισή ώρα, ρίχνουμε τη σάλτσα pummaro, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό (1 ποτήρι περίπου), ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε τον κιμά για άλλη μισή ώρα μέχρι ν΄ απορροφηθούν τα υγρά.
Στο τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για λίγο.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε να φύγει η περίσσεια του νερού. Κατόπιν, τα ρίχνουμε στο ταψί και “τ΄ ανοίγουμε” με τα χέρια μας. Τ΄ αφήνουμε για λίγο και αυτά να κρυώσουν.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, ανοίγουμε το “μάτι” της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μ΄ ένα σύρμα. Σε λίγο, και αφού θα βράζει το γάλα, το μίγμα θ΄ αρχίζει να πήζει. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ίσως να χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι η μπεσαμέλ, να προσθέσουμε λίγο γάλα ή λίγο κορν φλάουρ αντίστοιχα. Ότι και να προσθέσουμε πάντως, θα πρέπει το ανακατέψουμε πολύ καλά με το σύρμα για να μη “σβολιάσει” η μπεσαμέλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.
Παίρνουμε τώρα με τα χέρια μας κομματάκια βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα μακαρόνια ώστε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε αρκετά τυριά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Με τα χέρια μας “τακτοποιούμε” τα μακαρόνια μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά (να πάει παντού), προσθέτουμε από πάνω αρκετά τυριά και μ΄ ένα κουτάλι “τακτοποιούμε” το μίγμα.
Τώρα επιστρέφουμε στη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε τ΄ αυγά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, αρκετή κανέλλα, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα, προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα υπόλοιπα τυριά και ανακατεύουμε μ΄ ένα πηρούνι ή με ένα σύρμα να ενωθούν τα τυριά με τη μπεσαμέλ.
Τέλος, προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ στο ταψί και το κουνάμε ώστε να “πάει παντού” και να μην υπάρχουν κενά.
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο) για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου δηλαδή δημιουργηθεί το υπέροχο χρώμα που όλοι ξέρουμε !!
Αναστασία Καστοριά
suntageskastorias.wordpress.gr