Η βαφές αβγών του εμπορείου πολλές φορές έχουν κατηγορηθεί
ως βλαβερές για την υγεία μας.
Πώς όμως και θα τηρήσουμε το έθιμο και θα αποφύγουμε αυτές τις
χημικές βαφές;
Χρήση λοιπόν φρούτων, λαχανικών, μπαχαρικών για τις χρωστικές
τους ιδιότητες.
Ας δούμε ποια είναι αυτά και τι απόχρωση μας δίνουν.
Μοβ
|
Χυμός από σκούρο σταφύλι,
Μοβ άνθη βιολέτας + 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
|
Μπλε
βιολετί
|
Μοβ άνθη βιολέτας (χωρίς λεμόνι),
Φλούδες από κρεμμύδι,
Κόκκινο κρασί,
|
Μπλε
|
Φύλλα από κόκκινο λάχανο,
Μεγάλη ποσότητα χυμού σταφυλιών,
|
Πράσινο
|
Σπανάκι,
Φρέσκο Βασιλικό
|
Πρασινοκίτρινο
|
Κίτρινο μήλο ντελίσιους
Φρέσκο μαϊντανό
|
Κίτρινο
|
Χαμομήλι,
Πορτοκάλι ή Φλούδες λεμονιού,
ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ (μπαχαρκό),
Πράσινο τσάι,
Φλούδες καρότου
|
Χρυσοκαφέ
|
Σπόροι άνηθου
|
Καφέ
|
Καφές,
Φλούδα από καρύδι,
Μαύρο τσάι
|
Πορτοκαλί
|
Πάπρικα,
Τσίλι σε σκόνη |
Κόκκινο
|
Πολλές φλούδες από κρεμμύδι
Χυμός ροδιού,
Κεράσι,
Σμέουρα
|
Η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε για κάθε ένα από τα
συστατικά, ποικίλει ανάλογα την απόχρωση που θέλουμε να βγάλουμε και ανάλογα την
ποσότητα του νερού και των αβγών.
Για παράδειγμα:
Αν θέλουμε να βάψουμε 10 κόκκινα αβγά με φλούδες από κρεμμύδι,
χρειαζόμαστε φλούδες από 10 κρεμμύδια σχετικά μεγάλα (ότι μπορούμε να βγάλουμε
με το χέρι μας).
Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει πρώτα να καθαρίσουμε τα
αβγά και να απομακρύνουμε από αυτά, οποιαδήποτε λιπαρή ουσία θα εμποδίσει
τη βαφή τους.
Θα πρέπει να σιγοβράσουν γύρο στα 30 λεπτά μαζί με τα
χρωστικά υλικά. Αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα, αφού τελειώσει ο βρασμός τα
αφήνουμε για άλλα 15λεπτά μέσα στο νερό.
Οπωσδήποτε πρέπει να έχουμε ρίξει ξύδι και αλάτι στο νερό.
Ξύδι για να πιάσει η
βαφή, αλάτι για να μην σπάσουν τα αβγά.
Και τέλος για να γυαλίζουν, απλά τα αλείφουμε με λίγο λαδάκι.
Χρόνια πολλά και καλη Ανάσταση σε όλους.
xeiropoihma.blogspot.gr