Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κυριακή 28/04/2013 οι Λαζαρίνες στην Κορησό Καστοριάς!


Ένα από τα πιο αγνά, γραφικά και παλιά έθιμα, «οι νύφες του Λαζάρου», που θα αναβίωσει και φέτος στο δημοτικό διαμέρισμα της Κορησού. Οι όμορφες άσπρες νυφικές στολές, η γραφικότητα και η
ποικιλία των τραγουδιών που αντιπροσωπεύουν τους πόθους, τους καημούς και τις ελπίδες των ανθρώπων, οι κυκλικοί χοροί, το πέρασμα από την... εκκλησία και τα εδέσματα, φέρνουν το χρώμα και το άρωμα της άνοιξης αλλά και την ανάσταση του Κυρίου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία όχι απλής αναβίωσης, αλλά ουσιαστικής βίωσης του εθίμου.

Οι Λαζαρίνες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής μας παράδοσης που αναβιώνει κάθε χρόνο στην περιοχή μας και συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το έθιμο σχετίζεται άμεσα με την ανάσταση του Λαζάρου, ενώ παράλληλα, ταυτίζεται και με την αναγέννηση της φύσης. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η συμμετοχή μόνο μικρών κοριτσιών, νηπίων μέχρι έκτης δημοτικού, τις ονομαζόμενες Λαζαρίνες.
Αναφορικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις, αυτές ξεκινούν από το αμφιθέατρο μπροστά στο δημαρχείο και κορυφώνονται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι και το κοιμητήριο του χωριού. Εκεί, σύμφωνα με το έθιμο, οι Λαζαρίνες γυρίζουν τρεις φορές γύρω από την εκκλησία τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου, ενώ στη συνέχεια χορεύουν στην πλατεία του χωριού παραδοσιακούς χορούς, κρατώντας στα χέρια τους καλαθάκια με άσπρα λουλούδια.