Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Καστοριανοί σαρμάδες ή λαχανοντολμάδες

Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες

Περιγραφή

Υπέροχοι λαχανοντολμάδες... Αν δοκιμάσετε θα θέλετε να τρώτε συνέχεια.
Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό φύλλα απο λάχανο τουρσί (τα φύλλα να είναι λεπτά)
  • 1/2 κιλο χοιρινό κιμά
  • 200 γρ. μπέικον (κομμάτι)
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 100 γρ. σάλτσα ή πελτέ
  • ελαιόλαδο
  • δάφνη
  • αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεσις:
  1. Ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι και το κρεμμύδι αφού πρώτα το ψιλοκόψουμε, βάζουμε και τα μπαχαρικά. Βάζουμε και λίγο νεράκι για να μην είναι πολύ σφιχτό το μείγμα
  2. Πλένουμε τα φύλλα και τα ανοίγουμε, αν ειναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε στην μέση. Βάζουμε μείγμα και τα τυλίγουμε, τις άκρες τις πιέζουμε προς τα μέσα για να μην ανοίξουν.
  3. Στην κατσαρόλα τα ρολάκια τα βάζουμε με την άκρη του φύλλου στον πάτο για να μην ανοίξουν, αφού πρώτα στρώσουμε κομμάτια απο το λάχανο που δεν θα χρησιμοποιήσουμε και λιγο λάδι έτσι ώστε να μην μας κολλήσουν, καλό θα ήταν η κατσαρόλα να είναι αντικολλητική. Βάζουμε τα ρολακια σε σχήμα σαλιγγαριού το ένα δύπλα στο άλλο, πολύ κοντα για να μην κουνιούνται.
  4. Με τον ίδιο τρόπο τελειώνουμε με όλα τα φύλλα.
  5. Ανάμεσα στις στρώσεις μπορόυμε να βάλουμε κομματάκια λάχανο και το μπέικον.
  6. Στο τέλος βάζουμε το νερό με την σάλτσα ή τον πελτε και την δάφνη. Νερό βραστό να καλυφθούν όλες οι σειρές.
  7. Στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίζουν να βράζουν και μετά χαμηλώστε την φωτιά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλό θα ειναι να βάλετε ενα πιάτο πάνω απο τους λαχανοντολμάδες λίγο μικρότερο απο την διάμετρο της κατσαρόλας, έτσι ώστε να μην διαλυθούν στο βράσιμο.
Ωρα συγκεκριμένη δεν έχουν, εξαρτάτε απο το πόσο χοντρά είναι τα φύλλα του λάχανου. Όταν οι πάνω πάνω μαλακώσουν τότε είναι έτοιμη, περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Μπορείτε να τα βράσετε στην χύτρα οπου θέλουν περίπου 1 ώρα.
Σερβίρονται με στραγγυστό γιαούρτι..Καλη επιτυχία!!!