Ιμάμ-μπαϊλντί
Περιγραφή
Ας κάνουμε ένα κλασσικά φαγητό, νηστίσιμο, γευστικό, καλοκαιρινό. Ιμαμ-μπαϊλντί με τον παλιό τρόπο. Όπως το έκανε η γιαγιά μου και η μαμά μου. Ελαφρύ γιατί δεν χρειάζεται να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες.
- 6 τσακώνικες μελιτζάνες μέτριες (τις μακρουλές)
- 4-5 μέτρια κρεμμύδια
- ντομάτες: 4 μέτριες σαλάτας και 3 ντομάτες για σάλτσα
- μισό ματσάκι μαϊντανό
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
- λίγο κανέλα και ελάχιστο (στη μύτη του κουτ.τσαγιού) γαρύφαλλο
- Ελαιόλαδο για τη γέμιση και λίγο για το τέλος στο ταψί
Πως το κάνουμε:
1) Παίρνουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι με τα φυλλαράκια και τις πλένουμε. Αφαιρούμε 4 λωρίδες φλούδας ώστε να μείνουν 4 λωρίδες με φλούδα και 4 λωρίδες σάρκα εναλλάξ.
2) Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατα μήκος στο τμήμα τις σάρκας μέχρι την άλλη μεριά. Δημιουργούνται 4 ανοίγματα.
4) Πλένουμε, κομματιάζουμε ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και τα περνάμε από το μούλτι ή τον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Έτοιμη η γέμιση.
5) Αφήνουμε τις μελιτζάνες για 20 λεπτά και μετά τις ξεπλένουμε καλά και τις πιέζουμε να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπωλ και ρίχνουμε μια μπυρίτσα! Τις κάνει πιο μαλακές αλλά και αφράτες μετά το ψήσιμο.
6) Τις αφήνουμε περίπου 15 λεπτά και μετά αρχίζουμε να τις γεμίζουμε. Βάζουμε αρκετή γέμιση και στα 4 ανοίγματα της μελιτζάνας.
7) Τις βάζουμε στο ταψί και περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στην αρχή σε δυνατό φούρνο μετά σε μέτριο 175 βαθμούς C περίπου 1,5 ώρα (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν και να χυλώσουν!
sintagespareas.gr
Λίγα μυστικά ακόμα