Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Καφές ή τσάι: Ποιο ρόφημα έχει την περισσότερη καφεΐνη

 









Η καφεΐνη που βρίσκεται και στον καφέ και στον τσάι είναι μία διεγερτική ουσία.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ για να αρχίσετε την ημέρα σας. Για κάποιους είναι η γεύση, ενώ άλλοι αναζητούν την ενεργειακή ώθηση, αλλά το τσάι ή ο καφές

έχει περισσότερη καφεΐνη; Η απάντηση αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο που φτιάχνετε το ρόφημά σας.

Πόση καφεΐνη έχει το τσάι

Το τσάι είναι το ζεστό ρόφημα που παίρνετε, ρίχνοντας βραστό νερό πάνω σε φρέσκα ή ξηρά φύλλα από το φυτό Camellia sinensis. Υπάρχουν πάνω από 1.000 είδη τσαγιού αλλά, ως επί το πλείστον, εμπίπτουν στις κατηγορίες του πράσινου, του μαύρου, του λευκού και του oolong.

Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Analytical Toxicology, στην οποία παρασκευάστηκαν 20 εμπορικά προϊόντα τσαγιού, διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα σε καφεΐνη στις διάφορες ποικιλίες κυμαινόταν από 14 έως 61 χιλιοστόγραμμα ανά δόση. Δεν υπήρχε ιδιαίτερη συσχέτιση μεταξύ της έντασης και του τύπου τσαγιού, αλλά ο χρόνος βρασμού είχε μεγάλη επίδραση στη συγκέντρωση καφεΐνης.

Πόση καφεΐνη έχει ο καφές

Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του ροφήματός σας. Αν πίνετε διπλό εσπρέσο, μπορεί να λάβετε από 60 έως 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, ενώ το μέσο φλιτζάνι κυμαίνεται από 65 έως 120 χιλιοστόγραμμα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Τι είναι η καφεΐνη

Όσο περνάει η ημέρα κουραζόμαστε εξαιτίας ενός μορίου που ονομάζεται αδενοσίνη και το οποίο ο εγκέφαλός μας παράγει όλο και περισσότερο από το πρωί μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του IFL Science. Ως διεγερτική ουσία, η καφεΐνη «υποκλέπτει« αυτή τη φυσική διαδικασία μιμούμενη την αδενοσίνη στον εγκέφαλο και προσκολλάται στους υποδοχείς της, επομένως αισθανόμαστε λιγότερο κουρασμένοι.

Καφές vs. τσάι, η τελική αναμέτρηση

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το τσάι έχει περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ, αλλά αυτό σπάνια ισχύει όταν πρόκειται για τα πραγματικά ροφήματα. Αν εξετάσετε την περιεκτικότητα σε καφεΐνη των συστατικών κάθε ροφήματος, τότε τα φύλλα τσαγιού έχουν περιεκτικότητα σε καφεΐνη κατά 3,5% σε σύγκριση με μόλις κατά 1,1% με 2,2% στους κόκκους καφέ, όπως εξηγεί μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Czech Journal of Food Sciences.

Το τσάι δημιουργείται όταν τα σωματίδια μετακινούνται από μια περιοχή υψηλής συγκέντρωσης (το φακελάκι τσαγιού) σε μια περιοχή χαμηλής συγκέντρωσης (το ζεστό νερό) και είναι ένα παράδειγμα διάχυσης. Το τελικό προϊόν είναι, επομένως, μια πολύ αραιωμένη εκδοχή των ακατέργαστων προϊόντων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά το γεγονός ότι είναι ισχυρότερο από τους κόκκους καφέ, το τσάι συνήθως καταλήγει να είναι ένα συγκριτικά λιγότερο καφεϊνούχο ποτό.