Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Κρεμμυδόπιτα Καστοριάς – είναι νοστιμότατη!









 ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο για 34 άρι ταψί
5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις


5 κ.σ ελαιόλαδο
2 κ.σ ξύδι
1/4 κ.γ αλάτι
Νερό όσο πάρει

Για το λάδωμα
1/4 κούπας αραβοσιτέλαιο
1/4 κούπας ελαιόλαδο

Για την γέμιση
1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 μικρές ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι,πάπρικα,ρίγανη

Για την γέμιση
Βράζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια,σε νερό να τα καλύπτει,για δέκα λεπτά
Τα στραγγίζουμε,σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε ελαιόλαδο,προσθέτουμε την πάπρικα και τις τριμμένες ντομάτες
Βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και μην έχει ζουμιά
Αφήνουμε να κρυώσει

Για το φύλλο
Ανακατεύουμε το ξύδι,το ελαιόλαδο,το αλάτι και το νερό,με το αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά

Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά μπαλάκια

Το κάτω και το πάνω φύλλο απο την θα είναι μεγαλύτερο

Βάζουμε το κάθε φύλλο,το ένα πάνω στο άλλο,λαδώνοντας το κάθε ένα μέχρι να τελειώσει η εξάδα
Κλείνουμε τσιμπώντας το κάτω και το πάνω φύλλο

Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα μπαλάκια
Αφήνουμε την κάθε στοίβα,να ξεκουραστεί 40 λεπτά

Ανοίγουμε 2 φύλλα
Στρώνουμε το 1 φύλλο σε λαδωμένο ταψί,βάζουμε στην μέση την κρύα γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο
Ψήνουμε στους 175 C για 45-50 λεπτά να ρόδισει πάνω κάτω



Η Συνταγή είναι από Dimitris Sipidias – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

https://www.xrysessyntages.gr