Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Γιατί οι γιατροί συνταγογραφούν μια βόλτα στη φύση;

 







Ίσως πρέπει να αναλάβουμε τη δέσμευση να διαθέτουμε περισσότερο χρόνο στη φύση. Η καλύτερη υγεία θα μπορούσε να έρθει απλά με μια βόλτα στο πράσινο. Κάνοντας ένα περπάτημα

σε ένα δασώδες μονοπάτι, ξοδεύοντας ένα απόγευμα σε ένα δημόσιο πάρκο ή κοιτάζοντας όμορφες εικόνες της φύσης μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα.

Ο διάσημος βιολόγος E.O. Ο Wilson δημιούργησε μια θεωρία που ονομάζεται υπόθεση βιοφιλίας, κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη σχέση με τη φύση. Οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε ένα ανοιχτό, φυσικό περιβάλλον αλλά σήμερα έχουμε απομακρυνθεί από αυτό, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αλλά τι λέει η έρευνα; Υπάρχουν πράγματι στοιχεία ότι η ζωή στο φυσικό περιβάλλον μπορεί να προωθήσει την υγεία και να αποτρέψει τις ασθένειες;



Το πρωτοποριακό έργο στον τομέα αυτό ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980 με τον Robert Ulrich, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Texas A & M. Έβλεπε ασθενείς με χειρουργική επέμβαση που είχαν θέα σε δέντρα από το παράθυρό τους σε σύγκριση με εκείνους που έβλεπαν τοίχο. Εκείνοι με φυσική άποψη ανέφεραν λιγότερο πόνο και ξόδεψαν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο. Από τότε, αρκετές μελέτες έχουν δείξει μείωση του πόνου τόσο μέσω της προβολής φυσικών σκηνών όσο και βίντεο και των εικόνων της φύσης.

Άλλες μελέτες εξέτασαν την επίδραση της έκθεσης στο φως της ημέρας σε ασθενείς και διαπίστωσαν ότι αντιμετώπιζαν λιγότερο πόνο, άγχος και χρήση φαρμάκων για τον πόνο σε σχέση με ασθενείς που δεν είχαν έκθεση σε φυσικό φως.

Υπάρχουν επίσης κάποιες αποδείξεις ότι οι νοσοκομειακοί κήποι μπορούν να μετριάσουν το άγχος τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειές τους. Στον τομέα του σχεδιασμού των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, φαίνεται ότι η έκθεση σε φυσικό περιβάλλον έχουν θετική επίδραση στον πόνο, το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Ενώ η φύση φαίνεται να είναι χρήσιμη στην αποκατάσταση της υγείας μετά από ασθένεια, μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να διατηρηθούμε υγιείς; Οι ερευνητές σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν θέσει αυτήν την ερώτηση.

Από το δάσος κολύμβησης (“shinrin-yoku”) στην Ιαπωνία έως την εκστρατεία των 30 ημερών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνδεθούν με άγρια ​​μέρη, οι άνθρωποι εξετάζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης. Ενώ το περπάτημα είναι καθιερωμένο ως συμπεριφορά προαγωγής της υγείας, οι μελέτες εξετάζουν τώρα αν το περπάτημα σε φυσικά περιβάλλοντα είναι πιο επωφελή σε σχέση με το εσωτερικό ή το αστικό περιβάλλον. Τα ευρήματα έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, βελτιωμένη διάθεση, αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ενισχυμένη ανοσολογική λειτουργία.

Υπάρχουν ωστόσο πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Τι ακριβώς είναι η φύση; Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε ένα εθνικό πάρκο και μια εικόνα των κυμάτων που συντρίβονται στην παραλία. Και ποια είναι η δόση της φύσης που απαιτείται; Πόσο συχνά είναι απαραίτητη η έκθεση στη φύση για καλύτερη υγεία; Πώς επηρεάζουν οι μεγαλύτερες δόσεις φύσης -όπως το κάμπινγκ σε δάσος το Σαββατοκύριακο- και οι βραχύτερες δόσεις όπως μια βόλτα σε ένα πάρκο; Ποιο αισθητικό μέρος της φύσης επιδρά; Είναι το θέαμα, ο ήχος, η μυρωδιά, η αφή ή ένας συνδυασμός τους;



Υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα κίνημα της φύσης αρχίζει να δημιουργείται. Το πρόγραμμα των 30 Days Wild στο Ηνωμένο Βασίλειο ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ασχολούνται καθημερινά με τη φύση για ένα μήνα. Γιατροί στη Σκωτία είναι πλέον σε θέση να δώσουν “συνταγές φύσης” στους ασθενείς τους. Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο που παρέχεται περιγράφει πολυάριθμες μηνιαίες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της επαφής με τη θάλασσα και βόλτες με ένα σκύλο. Επίσης στις ΗΠΑ, το πρόγραμμα the Park Rx America διευκολύνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν “φύση”.

www.healthyliving.gr / φωτο deskastoria