Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Το Κέντρο Υγείας Άργους συνταγογραφεί γι’ όλο τον Νομό Καστοριάς (ρεπορτάζ)


To Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και αναλώσιμα, παρόλα αυτά καταφέρνει να εξυπηρετεί πολύ
περισσότερο κόσμο απ’ ότι αναλογεί, όντας και μπορεί να συνταγογραφεί σ’ ολόκληρο τον νομό της Καστοριάς

Της Νικολέτας Ντάμπου  
Το ρεπορτάζ του www.life2day.gr εντοπίζει τα προβλήματα σε ελλείψεις από ανθρώπινο δυναμικό και ασθενοφόρο. Η κ. Παπαγιάννη Ζωή, διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας μιλάει στο www.life2day.gr Υπάρχουν φορές που μία μικρή Μονάδα μπορεί να βγάλει ασπροπρόσωπο έναν ολόκληρο νομό. Μία τέτοια περίπτωση συναντάμε σήμερα, κατά την περιήγηση του LIFE2DAY.GR έξω από την Καστοριά, στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού.
To Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού εξυπηρετεί ακόμα και την πόλη της Καστοριάς, αφού εκεί παρατηρείται ένα τραγελαφικό γεγονός, σύμφωνα με το οποίο μετά την διαθεσιμότητα το νοσοκομείο της Καστοριάς δεν μπορεί να συνταγογραφήσει, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έρχεται στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού το οποίο τελικά συνταγογραφεί για ολόκληρο το νομό! Παράλληλα στο Κέντρο Υγείας, καλύπτεται και το Κέντρο Αποκατάστασης του νοσοκομείου, κάτι που διευρύνει ακόμα περισσότερο τις αρμοδιότητες και κατ’ επέκταση τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας και σε προσωπικό και σε υλικά
Η έρευνα συνεχίζεται στο LIFE2DAY.GR για τα Νοσοκομεία ΕΣΥ αλλά και Κέντρα Υγείας (ΠΕΔΥ) όλης της χώρας και σας παρουσιάζουμε την εικόνα που βρίσκονται καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη μας ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση .
Το Άργος Ορεστικό όπου και το αφιέρωμα μας, ταξιδεύει σήμερα, είναι κωμόπολη στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας και εντάσσεται διοικητικά στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Το Κέντρο Υγείας της περιοχής απέχει από το Νοσοκομείο απέχει περίπου δώδεκα χιλιόμετρα και η έλλειψη ασθενοφόρου -όπως θα δούμε στη συνέχεια- αποτελεί ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν εκεί.
Στην έρευνα μας στο LIFE2DAY.GR είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κυρία Παπαγιάννη Ζωή, διοικητική υπάλληλο του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού η οποία ήταν πλήρως διαφωτιστική σε ότι αφορά το δυναμικό στο Κέντρο, καθώς εκτός από πέντε γενικούς γιατρούς στο Κέντρο υπάρχουν άλλοι τρεις στα Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται στο Κέντρο, αλλά και άλλοι ακόμα δύο οι οποίοι έχουν αποσπαστεί. Ακόμα, το Κέντρο διαθέτει έναν οδοντίατρο, έναν μικροβιολόγο και έναν φυσίατρο.
Αυτός ωστόσο δεν είναι επαρκής αριθμός για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας, καθώς όπως εξηγεί η κυρία Παπαγιάννη στο LIFE2DAY.GR η ανάγκη για έναν παιδίατρο είναι άμεση και άκρως απαραίτητη. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για έναν ακτινολόγο, αλλά και ακόμα τουλάχιστον τρεις οδοντίατρους, όπως αρχικά προβλέπεται για το Κέντρο Υγείας. Σημαντική θα ήταν η ύπαρξη και για έναν Παθολόγο ο οποίος όμως δεν έρχεται παρά τις εκκλήσεις.
Η κυρία Παπαγιάννη εξηγεί πως παρά τις απουσίες σε γιατρούς, το Κέντρο είναι πλήρες σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Οι δέκα νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, επαρκούν για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Ένα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η απουσία ασθενοφόρου για το οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει οδηγός που κρίνεται αναγκαίος, αλλά ούτε καν ασθενοφόρο για το Κέντρο, με τις συνέπειες σε ότι αφορά την μεταφορά ασθενών να είναι πάρα πολύ επικίνδυνες με δεδομένο πως κάθε λεπτό μετράει διπλά στην υγεία του ασθενούς. Παρόμοια έλλειψη εντοπίζεται και στην θέση των φυσιοθεραπευτών, όπου στο Κέντρο ήταν δύο, όμως ο ένας παραιτήθηκε και ο άλλος αποσπάστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Η κυρία Παπαγιάννη εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως εδώ και καιρό, τα υλικά που χρησιμοποιούνται από το Κέντρο δεν έρχονται από το νοσοκομείο, αλλά από την Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία όμως δεν καλύπτει τις ανάγκες της Μονάδας, αφού υπάρχουν καθημερινές και πολλές ελλείψεις σε βασικά αναλώσιμα. Από γάζες και λευκοπλάστη μέχρι βελόνες, σύριγγες και οτιδήποτε σχετικό. Αυτό που ικανοποιεί την διοίκηση του Κέντρου Υγείας, είναι η πληρότητα σε φάρμακα αφού η τρίτη Υγειονομική Περιφέρεια το προμηθεύει σε επαρκείς ποσότητες.
Αυτό που δεν ανησυχεί την κυρία Παπαγιάννη είναι ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ο οποίος όπως μας εξηγεί κρίνεται επαρκής και σε καλή κατάσταση ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών.
Στο Άργος Ορεστικό οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους εννιά χιλιάδες (9.000) κι όμως το ομώνυμο Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί πάνω από δυόμιση με τρεις χιλιάδες (2500-3000) σε μηνιαία βάση, γεγονός που δικαιολογείται από το ότι τελικά το Κέντρο φτάνει να εξυπηρετεί ένα σύνολο πληθυσμού που ανέρχεται στις είκοσι χιλιάδες (20000) κι αυτό γιατί δεν εξυπηρετεί μόνο τις γύρω περιοχές, αλλά ακόμα και την πόλη της Καστοριάς.