Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Γεμάτες οι παιδικές χαρές στην Καστοριά.



Παρά την διακοπή λειτουργίας τους οι Παιδικές Χαρές είναι γεμάτες!
Ακατάλληλες  έχουν  κριθεί  σχεδόν όλες οι παιδικές χαρές που υπάρχουν στον Δήμο Καστοριάς.  Ο Δήμος,  έχει εδώ και καιρό 
αποφασίσει την παύση  της λειτουργίας του τοποθετώντας τις σχετικές πινακίδες.
Ωστόσο, αν και ακατάλληλες,  παραμένουν ανοιχτές και  κάθε απόγευμα  γεμίζουν παιδιά, όπως συμβαίνει σε αυτή που  βρίσκεται στο Ντολτσό.
«H νομοθεσία  δεν λέει ότι  κλείνεις την παιδική  χαρά.  Αναφέρει έμμεσα    ότι εσύ ως φορέας,  δεν έχεις την ευθύνη.
Σε όλο τον Δήμο υπάρχουν περίπου  80 παιδικές χαρές. Άλλες είναι  εντελώς επικίνδυνες   και μερικές βρίσκονται   σε καλό επίπεδο  ώστε να μπορέσουν  να πάρουν την πιστοποίηση. Για να καταλάβουμε το μέγεθος , η παιδική  χαρά του πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας που ήταν  σχετικά καινούργια, από όλα τα όργανα μόνο  δυο ήταν πιστοποιημένα». Δήλωσε ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων –Πολεοδομίας και  Κυκλοφοριακού  Δημήτρης Κωτούλας.
Ο  κ. Κωτούλας ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Δήμος  σκοπεύει  να  προχωρήσει  στη  ριζική ανακαίνιση όλων των παιδικών χαρών που υπάρχουν  στις  δημοτικές ενότητες .
Η αρχή θα  γίνει από  την παιδική χαρά του πάρκου  Ολυμπιακής  Φλόγας  η οποία   «ξηλώθηκε» τον  π. Δεκέμβριο  προκειμένου   να χρησιμοποιηθεί ο  χώρος για την εγκατάσταση του  χωριού του  Αϊ-Βασίλη .
Σε  επόμενη φάση, θα  πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες στην παιδική  χαρά του  Ντουλτσό.
«Η παιδική χαρά στο  Ντουλτσό, είναι  δεύτερης αξιολόγησης. Πρώτης αξιολόγησης για να  γίνει, είναι αυτή που υπήρχε  στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.  Εφόσον   δούμε πώς πιστοποιείται μια  παιδική χαρά – γιατί ο Δήμος Καστοριάς δεν  διαθέτει καμία πιστοποιημένη- θα προχωρήσουμε. Θ΄αρχίσουν να  γίνονται αλυσιδωτά και οι υπόλοιπες.
 Δηλαδή, μόλις δούμε ότι κάναμε μια πιστοποιημένη  παιδική  χαρά από ‘κει και πέρα είναι εύκολο  για εμάς να τις κάνουμε όλες με αυτόν τον τρόπο. Αλλά  δεν θα ξεκινήσουν συγχρόνως πολλές». Ανέφερε ο Αντιδήμαρχος.
Για να θεωρηθεί νόμιμη μια παιδική  χαρά, θα πρέπει οι κούνιες να έχουν μεταξύ τους  συγκεκριμένες αποστάσεις.
Τα  όργανα δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή αμυχή,  ενώ πρέπει να τοποθετηθεί ειδικό δάπεδο το οποίο θα πρέπει επίσης να πληροί κάποιες προδιαγραφές, να υπάρχει περίφραξη και  βρύση με πόσιμο νερό ,να διαθέτει  εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ κ.α.
Ελένη Ψωμαδάκη 
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ