Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πρόσωπα της πόλης - "Παρθένα Ευθυμιάδου"
















Το ΔΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ σας παρουσιάζει την λυράρισσα Παρθένα Ευθυμιάδου.



Η Παρθένα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην σ' ένα πανέμορφο ποντιακό χωριό

την Οινόη Καστοριάς.







Το 1986 τα παιδικά της χρόνια πήγε σχολείο στο χωριό της και γυμνάσιο μετέπειτα τελείωσε στο Γενικό λύκειο στη Μεσοποταμία Καστοριάς.
Ταυτόχρονα από μικρή ηλικία μέχρι και σήμερα ασχολείται με τη ποντιακή Λύρα και είναι αυτοδίδακτη.
Μέτα το σχολείο πήγε σε μια σχολή παρακολουθώντας μαθήματα και πρακτικές πάνω στη συντήρηση αρχαίων μνημείων και εικόνων.










Η Λύρα φυσικά δεν έπαψε πότε να την ακολουθεί στα πρώτα χρόνια ερασιτεχνικά και πλέον μέχρι σήμερα επαγγελματικά έχει συμμετάσχει σε πολλούς ποντιακούς συλλόγους και το ξεκίνημα της έγινε από την Οινόη Καστοριάς.

Έπειτα στον Σύλλογο Ποντίων Μεσοποταμίας αργότερα στο σύλλογο Ποντίων Καστοριάς και διδάσκοντας και τη ποντιακή Λύρα στα παιδιά του συλλόγου.













Συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία της παίζοντας με αξιόλογους στο χώρο μεγάλους καλλιτέχνες  και σε πολλές εκδηλώσεις. Όπως και στο εξωτερικό όπως στο Τορόντο του Καναδά, στο Μόντρεαλ, στη Ρόδο και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδος όπου υπάρχουν πόντιοι.




Εώς και σήμερα συνεχίζει να ζει στο όμορφο χωριό της, την Οινόη Καστοριάς,ταυτοχρόνως δείχνοντας με τα ακούσματα και τους υπέροχους ήχους της λύρας της, τον πολιτισμό μας μνημονεύοντας τους προγόνους της που χάθηκαν από τον πόντο, μνημόντας τις χαμένες πατρίδες και αναδεικνύοντας την όμορφη πόλη της, όπου ο περισσότερος πληθυσμός της ανήκει από πόντιους.



*Επιλέγουμε κάποια απ΄τα πρόσωπα του facebook και μη, που με τις αναρτήσεις τους, νομίζουμε παίζουν κάποιο ρόλο, ανάλογα με την ιδιότητά του ο καθένας, για την πόλη μας αλλά και το νομό μας ευρύτερα...
Για να γίνεις εσύ ο επόμενος, ή η επόμενη που θα μετέχει στην στήλη "Πρόσωπα", απλά στείλε μας ένα email στο deskastoria80@gmail.gr με τίτλο Πρόσωπα της πόλης και θα αναλάβουμε εμείς τα υπόλοιπα.