Διανύουμε τη δεύτερη βδομάδα της Αποκριάς (ή κατά το Λατινικό Carnevale, που είναι σύνθετη λέξη και σημαίνει carne (κρέας) και vale (απέχω) εξού και η άλλη ονομασία δηλαδή
Καρναβάλι) είναι η βδομάδα της Κρεατινής και μέχρι την Κυριακή της Απόκρεω. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελείωσε την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες και η επόμενη και τελευταία βδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα είναι της Τυρινής.
Σήμερα είναι Τσικνοπέμπτη και όπως είθισται ψήνουμε ψητά κρέατα ή λουκάνικα για να τσικνώσει το σπίτι. Οι ταβέρνες θα γεμίσουν και πλανώδιοι θα ψήνουν σουβλάκια, λουκάνικα, παϊδάκια κλπ.
Με την κρίση πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να βγούν έξω να διασκεδάσουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε στο σπίτι με λιγότερα λεφτά.
Καμιά μπριζολίτσα ή λουκάνικα για το καλό και λίγο κρασάκι και καλή παρέα όπως γλεντούσαν και παλιά, γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται και κάπως έτσι γιόρταζαν και τότε.
Πριν ψήσετε τις μπριζόλες σας καλό είναι να τις μαρινάρετε πρώτα και θα δείτε πόσο τρυφερό και αρωματικό θα γίνει το κρέας. Η ίδια μαρινάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σουβλάκια.
Μαριναρισμένες Χοιρινές Μπριζόλες με Γλυκόξινη Σάλτσα
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 – 25 λεπτά
Χρόνος Μαριναρίσματος: 1 ώρα
Μερίδες: 4
Υλικά:
- 4 χοιρινές μπριζόλες
Μαρινάδα:
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας πετιμέζι
- 1 κουταλιά Worcestershire sauce
- ¼ κούπας χυμό νεράντζι (ή βάλτε χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι ή μουστάρδα)
- 1 κουταλιά γεμάτη γιαούρτι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ρίγανη
Γλυκόξινη Σάλτσα:
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. ψητό σκόρδο λιωμένο ή ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε αυτό από τη μαρινάδα
- Το υπόλοιπο της μαρινάδας
- ¼ κούπας κόκκινο ξηρό κρασί
- ¼ κούπας γάλα ή κρέμα γάλακτος
- ½ κούπας νερό
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ψήνουμε τις μπριζόλες είτε στα κάρβουνα, στο γκριλ, στο σχαροτήγανο ή στο φούρνο. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί με ποιόν τρόπο θα τις φτιάξετε.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο (από τη μαρινάδα) μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για να καβοθρδιστεί.
- Σβήνουμε με το κρασί και την ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τη μαρινάδα και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα και το νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τα βιβλία μου μπορείτε να τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα Amazon. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
http://www.kopiaste.info