Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:Η Αρχόντισσα της Μακεδονίας, Kαστοριά αποκαλύπτει τα μυστικά της (Βίντεο)

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Η Αρχόντισσα της Μακεδονίας αποκαλύπτει τα μυστικά της.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΗΣ  livemedia ΕΔΩ


Untitled-1 copy 3
  Εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του Livemedia για την Καστοριά  με την Ειρήνη Συράκη. Μαζί με φωτογραφικό υλικό
Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Στο αρχαίο κρατίδιο της Ορεστίδας, με όνομα υιοθετημένο από τον Μακεδόνα γιο του Δία, Κάστορα και πλούσια κληρονομιά η πόλη της Καστοριάς δεσπόζει πάνω από τα σμαραγδένια νερά της λίμνης που τη συντροφεύει μέρα νύχτα σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Τα λιθόστρωτα δρομάκια τη πόλης, τα αρχοντικά, οι 75 βυζαντινές της εκκλησίες, ακόμη κι αν χάνονται μέσα στην ομίχλη, γίνονται μάρτυρες του παρελθόντος που τη ψιθυρίζουν στους περαστικούς.
Η Ειρήνη Συράκη με την κάμερα του Livemedia περπάτησε στα σοκάκια της Καστοριάς, μίας πόλης που ξέρει καλά να κρατάει μυστικά, να μαγεύει με τους μύθους της, που έπαιρναν σάρκα και οστά στις ιστορίες που μοιράζονταν μεταξύ τους οι κάτοικοι. Ο χρόνος σταματάει να κυλάει στο σπήλαιο του Δράκου..
Λίγο πιο έξω από την πόλη της Καστοριάς, στο Δισπηλιό, στην περιοχή «Νησί» απλώνεται η αναπαράσταση ενός λιμναίου οικισμού. Τα ευρήματα μαρτυρούν πώς η περιοχή κατοικούνταν από τα νεολιθικά χρόνια, με ποιο τρόπο οι κάτοικοι οργάνωναν τη ζωή τους πριν από 7.000 χρόνια και πώς έστηναν τα σπίτια τους. Ο μικρός γύρος της λίμνης, όπως λέγεται, που αποτελεί ουσιαστικά το γύρο της χερσονήσου όπου δεσπόζει η Καστοριά, μαγεύει με την εναλλαγή χρωμάτων και εικόνων σε κάθε εποχή. Γίνεται ταξίδι στην ηρεμία μέσα σε ένα τούνελ από αιωνόβια πλατάνια και ιτιές. Και από τους μύθους, στην πραγματική οικονομία της πόλης η οποία ανθίζει χάρις την ενασχόληση των κατοίκων με τη βιοτεχνία της γούνας. Μία τέχνη που υπήρχε ήδη από τη βυζαντινή εποχή.
Πηγές αναφέρουν ότι στις αρχές του 17ου αιώνα οι Καστοριανοί είχαν δημιουργήσει μεγάλους εμπορικούς οίκους σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και ιδίως την Κωνσταντινούπολη όπου εξασκούσαν το επάγγελμα του γουναρά. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στην τέχνη της γούνας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών σε χώρες όπως Ρωσία, Κίνα, Κορέα και Ντουμπάι. Εδώ και πολλά χρόνια οι καστοριανοί ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.
Σήμερα στην Καστοριά καλλιεργούνται 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα με μηλιές από περίπου 600 παραγωγούς. Και όλα αυτά για 362 ημέρες το χρόνο. Γιατί επί τρεις ημέρες 6 με 8 Ιανουαρίου, η Καστοριά σταματά το χρόνο και παραδίδεται σε ένα ξέφρενο έθιμο που έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στα ελληνορωμαϊκά χρόνια. Τα ραγκουτσάρια.
Και η AEGEE Καστοριάς συμβάλλει στη διάδοση του πολιτισμού της πόλης. Δεν τη λένε λοιπόν άδικα Αρχόντισσα της Μακεδονίας. Μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, αιχμαλωτίζει τον ταξιδιώτη αφήνοντάς τον να περιπλανηθεί στην ιστορία της, να σεργιανίσει στις συνοικίες της, να πιστέψει τους μύθους της

Untitled-561 copy  Untitled-11 copy  Untitled-1 copy 13
Untitled-1 copy 10
Untitled-1 copy 2
Untitled-341 copy