Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Mε επιτυχία οι Εκδηλώσεις 3μερου Αγ.Πνεύματος ‘’Λεύκη 2013’’ (φωτο)!!

IMG_6330
Με την αποκορύφωση των εκδηλώσεων και ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, την Δευτέρα 24/06/2013 ολοκληρώθηκε το εορταστικό πρόγραμμα που είχε οργανώσει για εφέτος ο ΠΑΣ Λεύκης. Παρά την
οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών και την πληθώρα των αθλητικών, πολιτιστικών και λοιπών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ο ΠΑΣ Λεύκης κατόρθωσε να οργανώσει για μια ακόμη φορά ένα άρτιο εορταστικό πρόγραμμα το οποίο τίμησε με την παρουσία του πλήθος επισκεπτών από όλη την Καστοριά, αλλά και περιοχές εκτός του νομού μας.
Οι εκδηλώσεις ‘’Λεύκη 2013’’ στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία επιβραβεύοντας τις προσπάθειες τόσων πολλών ατόμων που δούλεψαν αφιλοκερδώς και επίπονα τους τελευταίους μήνες και όχι μέρες μόνο. Αν και ορισμένα βράδια, παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση στον αριθμό των επισκεπτών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το γεγονός ότι την ίδια περίοδο πραγματοποιούνταν πληθώρα εκδηλώσεων, όχι μόνο τοπικού αλλά πανελληνίου και παγκοσμίου εμβέλειας, η προσέλευση θεωρείται πέρα από ικανοποιητική. Το ίδιο συμβαίνει και σε όρους οικονομικών συναλλαγών, όπου υπολογιζόμενης της πολυετούς οικονομικής κρίσης και της μειωμένης προσέλευσης, το επίπεδο της κατανάλωσης διατηρήθηκε σε πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Κάθε βραδιά ξεκινούσε με μια εισαγωγή από την εκάστοτε μουσική ορχήστρα και συνέχιζε με επίδειξη χορών από τα χορευτικά τμήματα συλλόγων εντός και εκτός νομού. Στην συνέχεια, την σκυτάλη έπαιρναν οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι και συνέχιζαν την εορταστική ατμόσφαιρα με ένα αυθεντικό ελληνικό παραδοσιακό γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Άξια αναφοράς είναι ο επαγγελματισμός και οι δυνατότητες των μουσικών σχημάτων να ανταπεξέλθουν σε μουσικές και τραγούδια από όλες της περιοχές της Ελλάδος καθώς και η ευρεία συμμετοχή στο γλέντι ανθρώπων  όλων των ηλικιών και φύλων.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων φυσικά αποτέλεσε η, μετά από απουσία πολλών ετών, εμφάνιση του νεοσύστατου τμήματος Ελληνικών Λαϊκών Χορών του ΠΑΣ Λεύκης.  Μετά από μακρύ διάστημα απουσίας, οι κάτοικοι αλλά και λοιποί επισκέπτες του χωριού μας,  είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν μια όχι απλά χορευτική παράσταση αλλά μια αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου εορτασμού του πανηγυριού στην Λεύκη.  Η σύμπραξη των τμημάτων Λαϊκού Πολιτισμού και Ελληνικών Λαϊκών Χορών παρουσίασε έναν συνδυασμό δρώμενων και χορών που συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή μεγαλυτέρων σε ηλικία γυναικών και ανδρών του χωριού που βοήθησαν τόσο στην καταγραφή όσο και στην αναπαράσταση των εθίμων του πανηγυριού στην Λεύκη (ειδικό αφιέρωμα στις επόμενες ημέρες)!

Μοναδικό μελανό σημείο υπήρξε η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να ανταπεξέλθει στα αυτονόητα και πριν από εβδομάδες συμφωνηθέντα όσον αφορά στην οργάνωση των εκδηλώσεων. Τα όποια προβλήματα δημιούργησε αυτή η αναντιστοιχία λόγων και έργων, προσπάθησε ο ΠΑΣ Λεύκης να τα επιλύσει χρησιμοποιώντας ίδια μέσα και πολύ δουλειά. Αν και τα περισσότερα επιλύθηκαν στο τέλος, το πρόβλημα υγιεινής λόγω της έλλειψης τουαλετών παρέμεινε και σαν ΔΣ θα θέλαμε να ζητήσουμε δημόσια συγνώμη από όλους τους παρευρισκομένους καθώς και να υποσχεθούμε ότι θα εργασθούμε ακόμα πιο σκληρά έτσι ώστε στο μέλλον να μην υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις.

Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε με ιδιαίτερη θέρμη όλους τους εθελοντές και βοηθούς, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, καταγωγής και χρόνου συμμετοχής στην κοινή μας προσπάθεια για την θυσία του προσωπικού τους χρόνου και ενέργειας στο επιχείρημα μας αυτό (για την ανακοίνωση-ευχαριστήριο πατήστε εδώ). Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε ακόμα καλύτεροι και να δεχθούμε ακόμα περισσότερους  επισκέπτες.
Καλή αντάμωση.

IMG 6281IMG 6285IMG 6247IMG 6259IMG 6260IMG 6296IMG 6286IMG 6302

Καλή αντάμωση.


fouit.gr