Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Το Eυχαριστήριο μήνυμα του Διοργανωτή του παγκόσμιου enduro!!


  • 2013 Enduro World Championship - June 21/23 - GP of Greece - Kastoria.
    Για περισσότερα από τριάντα πέντε χρόνια η Καστοριά γνωρίζει το enduro.
    Στην φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε ένα από τα πρώτα Husqvarna WR240 του '84 το οποίο ανήκει στον φίλο Άθα και δίπλα ένα Husaberg FE390 '11 του φίλου Τάσου (ο φωτογράφος της παρέας μας). Δύο μοτοσυκλέτες εμπνευσμένες από τον ίδιο κατασκευαστή που σημάδεψαν την εποχή τους με τίτλους και μύησαν πολλούς αναβάτες στον υπέροχο χώρο του enduro. Πολλοί από εμάς θυμούνται τους πρώτους αγώνες motocross (πριν την ίδρυση του ΜΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του '80) από μια παρέα στην "πίστα" στο Κεφαλάρι.
    Τα χρόνια πέρασαν πολύ γρήγορα και οι εποχές άλλαξαν. Νέα μοντέλα, νέοι αναβάτες, νέα φιλοσοφία για το enduro... κάποιοι ήρθαν και έφυγαν και κάποιοι έμειναν συνεχίζοντας μια παράδοση πλέον που διδάσκει στους νέους αναβάτες τις χαρές και τις λύπες του enduro.
    Κάθε φορά που "ανεβαίνουμε" στο Βίτσι με τις μοτοσυκλέτες μας νιώθουμε το ίδιο ελεύθεροι όπως παλιά. Σε κάθε στάση βλέπουμε την Καστοριά και την λίμνη από ψηλά και συζητάμε για το που θα πάμε, πως θα περάσουμε από κάποιο σημείο, που θα στήσουμε την επόμενη "ειδική διαδρομή" και το μακρινό άπιαστο όνειρο... να διοργανώσουμε "αγώνα παγκοσμίου enduro"... να δείξουμε την ομορφιά της περιοχής μας σε όλο τον κόσμο... στο σημείο αυτό πάντα σταματούσαμε... κάποιοι έλεγαν ότι είναι αδύνατο... άλλοι να προσπαθήσουμε και άλλοι έφυγαν. Το πάθος ίδιο σε όλους και η ιδέα ίδια...Kastoria enduro world championship.
    Με το πέρασμα των χρόνων η ιδέα άρχισε να υλοποιείτε, σχέδιο στον χάρτη για τα περάσματα του αγώνα, ειδικές διαδρομές, super test μέσα στην πόλη, "χαρτιά", paddocks, σήμανση, χρόνοι, κριτές, Σ.Ε.Χ. , Σ.Ε.Δ, προπομποί, "σκούπες" κτλ.
    Οι συναντήσεις για συζήτηση στο θέμα αυτό άρχισαν να πυκνώνουν και η τελική έγκριση για τον αγώνα "μας" ήρθε το 2012. Τώρα? τι κάνουμε? ώρα για δουλειά και τα "κεφάλια κάτω". Συνάντηση και συζήτηση, συμφωνίες, διαφωνίες, λέσχη, περιφέρεια, δήμος, αστυνομία, νοσοκομείο κτλ... Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν έως τις παραμονές του αγώνα... νέα προβλήματα ακόμη και την τελευταία στιγμή τα οποία έπρεπε να λυθούν άμεσα. Νέοι άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθήσουν εθελοντικά από όλη την Ελλάδα και φυσικά από την Καστοριά μας ανέβασαν το ηθικό... Οι εργασίες πολλές και κάθε μέρα κάτι νέο παρουσιαζόταν. Η παρέα συνέχιζε να δουλεύει δίχως σταματημό έως το τέλος με έναν στόχο... το βραβείο καλύτερης διοργάνωσης του πρωταθλήματος enduro 2013.

    Το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 2013 ο πρώτος κινητήρας πήρε εμπρός και ο αγώνας μας άρχισε ... Επιτέλους !!!
    Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή ο αγώνας "έτρεχε", το άγχος για το τι θα συμβεί μας διακατείχε περιμένοντας τον τερματισμό και του τελευταίου αναβάτη στο park ferme.
    Τελικά όλα πήγαν καλά, κανένας τραυματισμός, χάσιμο, πρόβλημα κτλ...
    Τα σχόλια από όλους υπερθετικά, χαμόγελα και απονομές επάθλων... αναβάτες που μας ζητούν να επαναλάβουμε τον αγώνα και του χρόνου, πανηγυρισμοί δύο παγκόσμιων τίτλων... πλήθος κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Νέοι και γέροι να χαίρονται την επιτυχία της διοργάνωσης προτρέποντας μας να συνεχίσουμε.
    Ο αγώνας μας πέτυχε τον στόχο του. Μοτοσυκλέτα και enduro είναι πολιτισμός.

    Στο σημείο αυτό, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την εκκίνηση του αγώνα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους βοήθησαν στην διοργάνωση μας. Τους αμέτρητους εθελοντές, τους τοπικούς φορείς, την μεγάλη και καλή παρέα μου...
    Δε θα αναφερθώ ονομαστικά σε κανέναν γιατί αυτό είναι αδύνατο.
    Άλλωστε έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε... :)
    Τιμή μου που δούλεψα με όλους σας.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ !!!
    Ζουρνατζής Νίκος