Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Του συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι»


Ο σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι», συνεχίζοντας την θεατρική του πορεία παρουσιάζει την θεατρική παράσταση:
“Ο Άγιος Ζαμπλακάς – Το γάλα του Θανάτου”
Δύο λαϊκοί μύθοι των:

Γεώργιου Γκολομπία και Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ.

Στην παράσταση παίρνουν μέρος:
Μαρία Θεοδώρου
Αθηνά Κιορπελίδου
Νίκος Μεριτζανίδης
Νάσος Παπαδόπουλος
Γεωργία Τούφα
Ελένη Τσαδήλα
Κική Χρυσομαλλίδου
Στη δημιουργία της παράστασης συνέβαλλαν επίσης οι: Κώστας Λάκης και Μαρία Μουστάκα
Μουσική διδασκαλία: Ταμίλιας Δημήτρης
Ήχος και φώτα: Βασίλης Παπαδημητρίου
Η φωτογραφία της αφίσας βρέθηκε στο αρχείο του Γ. Γκολομπία. Το πρωτότυπο ανήκει στην Ε. Μαχαιρά την οποία ευχαριστούμε για την παραχώρηση του.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Prive, του Esperos Palace (Χλόη, Καστοριά), στις 9,00μμ :
ΤΕΤ.3/4, ΣΑΒ.6/4, ΚΥΡ.7/4, ΔΕΥΤ.8/4, ΤΕΤ.10/4, ΣΑΒ.13/4 ΚΑΙ ΚΥΡ.14/4

Είσοδος 5 ευρώ
Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη (τηλ.6944389936)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Γεώργιος Γκολομπίας, (1960-2009) ήταν άνθρωπος της Καστοριάς και του Βογατσικού, εγκατεστημένος από χρόνια στην Θεσσαλονίκη, ιατρός στο βιοποριστικό επάγγελμα αλλά κατ’ επάγγελμα ψυχής σθεναρός ιστορικός, ταλαντούχος συγγραφέας και μοναδικός συλλέκτης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Με εφόδιο την περιέργεια, την φιλομάθεια, την γνώση, την ευαισθησία και την καλλιέργεια, ξεχώρισε από τα εφηβικά του χρόνια για την τάση του να εμβαθύνει ουσιαστικά στα πράγματα, στις αφορμές και την ιστορία. Μετά τις σπουδές του στην ιατρική άρχισε να καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και ζήλο σε πράγματα και αποδείξεις.
Η καλλιτεχνική και ιστορική περιέργεια και η συλλεκτική του ευαισθησία, αλλά και η αγωνία του για την διάσωση ήταν οι μοναδικές αφορμές που συνέβαλαν, και έτσι αποκαλύφθηκαν, μέσω της τοπικής εφημερίδος «ΟΔΟΥ», οι περίφημες τοιχογραφίες του αρχοντικού Σομαλιά (νυν ιδιοκτησία Γκουγκουλίτσα-Γιώρα). Οι ίδιοι παράγοντες συνέβαλαν για τον εντοπισμό από τον ίδιο, την συλλογή, ταξινόμηση και την διάσωση του φωτογραφικού αρχείου Παπάζογλου, που σχημάτισε την ομώνυμη φωτογραφική συλλογή. To διήγημα του «Ο Άγιος Ζαμπλακάς» αναδημοσιεύτηκε στην «ΟΔΟ» ύστερα από άδεια της οικογένειας του, στις 1/9/2012. Πρωτοδημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Το Παραμιλητό», τεύχος 8, Χειμώνας 1990-91, σελ. 39-45.

Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ (1903-1987) ήταν Γαλλίδα συγγραφέας και ποιήτρια, μια από τις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές της Γαλλίας του εικοστού αιώνα. Η σημασία της συνεισφοράς της στη λογοτεχνία αναγνωρίστηκε μέσα από πολυάριθμες διακρίσεις, με κυριότερη την αναγόρευσή της ως μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας το 1980. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε παρόμοια θέση. Η Μαργκερίτ ντε Κραγιενκούρ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, μεγάλωσε σε ένα εύπορο και πνευματικό περιβάλλον, με δασκάλους κατ' οίκον. Απέκτησε από νωρίς πλατιά παιδεία, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη κλίση στα Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά. Δημιούργησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Γιουρσενάρ με αναγραμματισμό του πραγματικού επωνύμου της (Crayencour) όταν εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, σε ηλικία 16 ετών. Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ υπήρξε σπουδαία ελληνίστρια. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε ένας από τους αγαπημένους προορισμούς της και συνήθιζε να την επισκέπτεται κυρίως την περίοδο 1932-1939, χρόνια κατά τα οποία είχε συνδεθεί με τον Ανδρέα Εμπειρίκο, στον οποίο κι αφιέρωσε τα «Διηγήματα της Ανατολής». Ένα εξ αυτών των διηγημάτων είναι και «Το γάλα του θανάτου».

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ σπούδασε σωματικό θέατρο και θεατρική δημιουργία στο London International School of Performing Arts (LISPA) και Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες (MA in Contemporary Performance Making) στο Brunel University του Λονδίνου. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις After Love, Not to be reproduced και Tara under the weather. Πιο πρόσφατα σκηνοθέτησε την Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης του Άργους Ορεστικού, ένα σύντομο ποιητικό δρώμενο για μικτή χορωδία, πλήθος παιδιών, τη Φιλαρμονική του Δήμου, επτά ανδρωμένα άλογα και μία ηθοποιό. Ως ηθοποιός έχει δουλέψει με τους Mark Storor (For the Best – Liverpool), Penny Woolcock (The Pearl Fishers), Αναστασία Ρεβή (Guernica), τους Station House Opera (Mind out) κ.α. Ζει μεταξύ Λονδίνου και Βαρκελώνης.


 Διοργανωτές: ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΔΗΛΑ