Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Οι πρώτοι χαρταετοί ως εργαλεία πολέμου.



Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο πολύ διαδεδομένο. Σε όλη τη χώρα, την Καθαρά Δευτέρα παιδιά και μεγάλοι αγοράζουν ή φτιάχνουν τους δικούς τους χαρταετούς, για να τους στείλουν όσο πιο ψηλά μπορέσουν στον ουρανό. Ο χαρταετός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εορτασμού της Καθαρής Δευτέρας, η ιστορία του όμως δεν ξεκινά από εκεί.
Οι πρώτοι χαρταετοί φαίνεται να εμφανίστηκαν
στην Κίνα του 1000 π.Χ και η χρήση του δεν είχε στόχο τη διασκέδαση όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.Οι πρώτοι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία πολέμου σε διάφορες μάχες, ως όργανα απομάκρυνσης των κακών πνευμάτων, ή ως εξοπλισμός για επιστημονικά πειράματα.
Διάφορα πειράματα πραγματοποιούνταν ήδη από εκείνη την εποχή, όπως για παράδειγμα τα πειράματα πτήσης που έκανε ένας Κινέζος αυτοκράτορας με αυτοσχέδιους χαρταετούς από μπαμπού και με τη χρήση φυλακισμένων ως επιβατών. Το 18ο αιώνα διαδόθηκε πάρα πολύ η χρήση του χαρταετού για τη μέτρηση των μετεωρολογικών φαινομένων στον αέρα, όπως έκανε ο Wilson, στέλνοντας σε μεγάλο υψόμετρο ένα θερμόμετρο. Το πιο γνωστό ίσως από τα πειράματα αυτά είναι αυτό που πραγματοποίησε ο Βενιαμίν Φρανκλίνος το 1752, ο οποίος απέδειξε με τη βοήθεια ενός χαρταετού ότι η αστραπές είναι ηλεκτρισμός. Η έρευνα προσανατολίστηκε επίσης στο σχεδιασμό χαρταετών που μπορούν να πετάξουν με έναν επιβάτη.
Εκτός όμως από αυτές του τις χρήσεις, ο χαρταετός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος ως χόμπι αλλά και άθλημα. Έχουν σχεδιαστεί πολλά νέα μοντέλα που προσφέρουν τη δυνατότητα λεπτομερέστερου χειρισμού, και επιτρέπουν στον πιλότο να κάνει μανούβρες και να κατευθύνει το χαρταετό στον αέρα. Έτσι, ο παλιός, πατροπαράδοτος συναγωνισμός της Καθαράς Δευτέρας για το ποιός θα πάει ψηλότερα το χαρταετό, παίρνει πολλές φορές πιο επίσημο χαρακτήρα, με διοργανώσεις πετάγματος κι έμπειρους χειριστές.
Παρόλα αυτά, ο μόνος παραδοσιακός δεν παύει να είναι ο εξάγωνος και πολύχρωμος χαρταετός, που πετάει μετά από προσεκτικό ζύγισμα, και με πολλή διασκέδαση δίπλα στο Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι.

iliadeion.blogspot.gr