Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Το μπαχαρικό που διώχνει το άγχος και το Αλτσχάιμερ το έχεις στο ντουλάπι σου

 



Μέτα-ανάλυση 40 ερευνών για τα οφέλη της κανέλας, δείχνει πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή στην πρόληψη της απώλειας μνήμης, στην απαλλαγή από το άγχος και τη βελτίωση της μάθησης. Ποια είναι η ποσότητα που κάνει καλό και ποια η επιζήμια.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κανέλα έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη θεραπεία διαφόρων θεμάτων υγείας.

Για την ιστορία, η κανέλα βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Κιννάμωνον. Υπολογίζεται πως υπάρχουν 90 είδη. Η 'αυθεντική' version είναι το κιννάμωνον το γνήσιον (Cinnamomum verum) που θα τη βρείτε και ως Κεϋλάνης.

Συνήθως στο εμπόριο βρίσκουμε είδη που αναφέρονται ως cassia.

Τα μεγαλύτερα οφέλη τα έχει η 'αληθινη' κανέλα.

Διαθέτει αντιοξειδωτική δράση -μελέτη που έγινε σε 26 καρυκεύματα έδειξε πως σε αυτό είναι καλύτερη και από τη Νο1 υπερτροφή που λέγεται ρίγανη. Να σημειωθεί επίσης, εδώ πως τα αντιοξειδωτικά είναι τεχνητές ή φυσικές ουσίες, που εμποδίζουν και επιβραδύνουν την βλάβη των κυττάρων και των ιστών, προσβάλλοντας τις ελεύθερες ρίζες (φυσικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού) που σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες. Αυτό έχει συνδεθεί με ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, τις πιο δημοφιλείς νευροεκφυλιστικές και τον καρκίνο.

Τα αντιοξειδωτικά της κανέλας είναι και αντιφλεγμονώδη. Οι φλεγμονές είναι χρήσιμες, όταν ο οργανισμός μας καταπολεμά μια λοίμωξη, αλλά όχι όταν εμφανίζονται μεταξύ αρθρώσεων (βλ. αρθρίτιδα).

Κάτι άλλο που κάνει η κανέλα είναι να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, επιβραδύνοντας τη διάσπαση υδατανθράκων στην πεπτική οδό, η οποία περιορίζει την ποσότητα γλυκόζης που ‘μπαίνει’ στην κυκλοφορία του αίματος.

Μας κάνει και να μην λαχταράμε υδατάνθρακες ή γλυκά.

Μπορεί να μειώσει την ‘κακή’ χοληστερόλη.

Φαίνεται να διαθέτει αντικαρκινικά αποτελέσματα -σε έρευνες σε ζώα και στο εργαστήριο.

Υπήρχε η εικασία πως μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική λειτουργία, γεγονός που φάνηκε να ισχύει και στην μετά-ανάλυση 40 προηγούμενων ερευνητικών εργασιών (με αντικείμενο τα οφέλη της κατανάλωσης της κανέλας για τη μάθηση και τη μνήμη).

Την έκαναν τα μέλη του Birjand University of Medical Sciences και δημοσιεύτηκε στις 18/1.

Ναι λοιπόν, η κατανάλωση κανέλας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση ή στην πρόληψη της απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της μάθησης, ενώ μπορεί να μειώσει το άγχος.

Διαπιστώθηκε ότι τα συστατικά της, όπως το κινναμωμικό οξύ, η ευγενόλη και η κινναμαλδεΰδη, είχαν θετική επίδραση στη γνώση και τη μάθηση.

Φάνηκε και ότι ακόμα και όταν μασάμε τσίχλες κανέλας υπάρχει μείωση των συμπτωμάτων του άγχους -αλλά όχι όταν τρώμε, ας πούμε, ψωμί με κανέλα.

Προφανώς και η μελέτη κατέληξε στο ότι θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα, με την ελπίδα πως “μελλοντικές μελέτες θα επικεντρωθούν στην επίδραση της κανέλας στον εγκέφαλο, με στόχο να διερευνήσουν τις δυνατότητές της να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση και να βελτιώσει τη συνολική υγεία του εγκεφάλου”.

Το λεπτό όριο μεταξύ οφελών και βλαβών στην κατανάλωση κανέλας

Για να πάρουμε από την κανέλα ό,τι καλό έχει να μας δώσει, χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία.

Βλέπετε, διαθέτει ένα συστατικό (η κουμαρίνη είναι πιο έντονη στα είδη cassia) που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ήπαρ, ενώ ενδέχεται να αυξάνει και τον κίνδυνο καρκίνου.

Στη Γερμανία ο αριθμός ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης κουμαρίνης είναι το 0.1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους.

Βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών, ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, είναι ασφαλής ποσότητα για ενήλικες.

Έχει εκτιμηθεί πως ένα μέσο κουταλάκι του γλυκού κανέλα ζυγίζει περίπου 2,6 g. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κουταλάκι  με κανέλα -εξαιρουμένης της Κεϋλάνης-, περιέχει 6,9-18 mg κουμαρίνης. Σε αυτά τα επίπεδα, θα μπορούσε να θέσει πολλούς ενήλικες "μέσου μεγέθους" σε κίνδυνο ηπατικής βλάβης.

Δεν πρέπει να την τρώμε ξερή (δεν διασπώνται οι ίνες και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία από εισρόφηση), αλλά να την ανακατεύουμε σε τρόφιμα ή ποτά.

Σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πριν εν τω μεταξύ, βάλετε στην καθημερινότητα σας την κανέλα είναι χρήσιμο να τσεκάρετε αν έχετε αλλεργική αντίδραση στην κινναμαλδεΰδη. Αν έχετε, θα έχετε στοματικές πληγές, πρήξιμο στη γλώσσα ή τα ούλα και κάψιμο ή φαγούρα στο στόμα. Μπορείτε βέβαια, να κάνετε σχετικό τεστ στο γιατρό σας.

Απο News247.gr