Ρεκόρ πλειστηριασμών στην περιφέρεια το 2019
Σχεδόν δύο χιλιάδες ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καταγράφουν οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από την 1 η Ιανουαρίου 2018 έως και την 1 η Απριλίου 2022.
Ο ακριβής αριθμός των πλειστηριασμών ανέρχεται σε 1.900 συνολικά εκ των οποίων οι 678 έχουν ολοκληρωθεί και αφορούν σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αγροτεμάχια, ξενοδοχεία, οικόπεδα και άλλες μορφές ακίνητης περιουσίας.
«Πρωταθλήτρια» στους πλειστηριασμούς σε επίπεδο περιφέρειας είναι η Κοζάνη με συνολικά 664 πλειστηριασμούς και ακολουθεί η Καστοριά με 597. Ωστόσο, η κατανομή αλλάζει στους ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς και η Καστοριά μετρά 224 και ακολουθεί η Κοζάνη με 199, η Φλώρινα με 177 και τα Γρεβενά με 78.
Τα στοιχεία των πλειστηριασμών που παρουσιάζει σήμερα ο «Χ» βασίζονται στα δημοσίως διαθέσιμα στοιχεία που αναρτώνται στην πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, eauction.gr και έχουν δημοσιευτεί στην διαδικτυακή εφαρμογή του iMEdD Lab, με τίτλο «οι πλειστηριασμοί στην Ελλάδα από το 2018 έως σήμερα». Το συγκεκριμένο δημοσιογραφικό εργαλείο, δημιουργήθηκε και συντηρείται με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για την εξέλιξη των πλειστηριασμών στη χώρα μας, όπου οι πλειστηριασμοί γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο 2018, αλλά και για τη διευκόλυνση του έργου της δημοσιογραφικής και ευρύτερα ερευνητικής κοινότητας. Η έρευνα και ανάλυση έγινε από τους συναδέλφους Κέλλυ Κική και Θανάση Τρομπούκη και ανάπτυξη της εφαρμογής από τον Δημήτρη Παπαευαγγέλου.
Τι συμβαίνει στην Δυτική Μακεδονία από το 2018
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί στην Κοζάνη ανέρχονται σε 199 εκ των οποίων οι 166 με την εμπλοκή τραπεζών. Σε Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά, οι ολοκληρωμένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 224, 177 και 78 αντίστοιχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αριθμός ανά έτος με το 2019 να αποτελεί έτος «εκτόξευσης» των πλειστηριασμών ειδικά σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Συγκεκριμένα, το 2018 οι πλειστηριασμοί σε Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα ανέρχονταν σε 22, 5, 39 και 58 αντίστοιχα ενώ το 2019 τα ακίνητα που μπήκαν στο «σφυρί» ανήλθαν σε 110 στην Κοζάνη, 39 στα Γρεβενά, 103 στην Καστοριά και 70 στην Φλώρινα. Έναν χρόνο αργότερα και λίγο πριν τον κορωνοϊό που ανέκοψε την πορεία τους, στην Κοζάνη πλειστηριάστηκαν 59 ακίνητα, στα Γρεβενά 25, στην Καστοριά 65 και στην Φλώρινα 47 ενώ το 2021 έτος κορωνοϊού, στην Κοζάνη έξι, στα Γρεβενά τέσσερις, στην Καστοριά 15 και στην Φλώρινα μόλις δύο.
Η ακίνητη περιουσία που πλειστηριάστηκε
Το 2019 οι περισσότερες κατοικίες που βγήκαν σε πλειστηριασμό ήταν στην ΠΕ Φλώρινας και ανέρχονταν σε 25 και κατά δυο λιγότερες στην ΠΕ Κοζάνης. Όμως τα πράγματα διαφοροποιούνταν στα αγροτεμάχια αφού η ΠΕ Καστοριάς κατέγραφε 20 πλειστηριασμούς, η Κοζάνη 17 και τα Γρεβενά 15. Στην κατηγορία των βιομηχανικών χώρων η ΠΕ Κοζάνης κατέγραφε δέκα πλειστηριασμούς όμως στις ξενοδοχειακές μονάδες η ΠΕ Καστοριάς χτύπησε «κόκκινο» καταγράφοντας τον υψηλότερο αριθμό σε επίπεδο χώρας με 16 πλειστηριασμούς. Οι παραπάνω αριθμοί που αναφέρουμε αφορούν σε πλειστηριασμούς με την εμπλοκή τραπεζών.
Η ΠΕ Κοζάνης ωστόσο παρουσίασε υψηλό, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αριθμό πλειστηριασμών ξενοδοχειακών μονάδων το 2020. Συγκεκριμένα οι πλειστηριασμοί ήταν τρεις, αριθμός ίδιος με αυτόν της ΠΕ Πιερίας, όταν στις Κυκλάδες το ίδιο έτος έγινε μόλις ένας.
Οι τράπεζες που ολοκλήρωσαν πλειστηριασμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία η τράπεζα που ολοκλήρωσε τους περισσότερους πλειστηριασμούς στην χώρα είναι η Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό 30,4% και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 27.5%, η Alpha Bank με 22,7% και Eurobank με 12,3%.
Επεξηγηματικά στοιχεία για την έρευνα και τα γραφήματα του iMEdD Lab
Περισσότεροι από 49.400 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως 1 Απριλίου 2022. Υπολογίζεται ότι το 84,0% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Από τους διεξαχθέντες πλειστηριασμούς οι οποίοι έχουν κινηθεί με εμπλοκή τραπεζών, το 75,5% ήταν εναντίον φυσικών προσώπων. 7.603 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 1 Απριλίου 2022 έως 30 Νοεμβρίου 2022 −οι 2.000 εξ αυτών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μήνα. Το iMEdD Lab παρακολουθεί και παρουσιάζει την εξέλιξη των πλειστηριασμών στην Ελλάδα, όπου οι πλειστηριασμοί γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τον Φεβρουάριο 2018 και εφεξής. Η εφαρμογή ανανεώνεται μία φορά τον μήνα. Στους πλειστηριασμούς που εμφανίζονται να έχουν κινηθεί με «εμπλοκή τραπεζών», συνυπολογίζονται και πλειστηριασμοί οι οποίοι επισπεύδονται από εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr