Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Τα 10 κινητά με την μεγαλύτερη ακτινοβολία (SAR)















Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τα κινητά με την υψηλότερη ακτινοβολία. Σύμφωνα με το Banklesstime που έκανε την έρευνα, οι δοκιμές για τα επίπεδα ακτινοβολίας λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές αναλογίες απορρόφησης (SAR) των επιμέρους συσκευών. Το ανθρώπινο σώμα απορροφά κύματα ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF). Το SAR στην πραγματικότητα μετρά τον ρυθμό με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα το κάνει και τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι σε watt ανά κιλό (W/Kg). 

 Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Motorola Edge που έχει βαθμολογία SAR 1,79 W/Kg. Αυτό το smartphone εκπέμπει 0,20 W/Kg περισσότερη ακτινοβολία από το ZTE Axon 11 5G που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 1,59 W/Kg. 
Στην τρίτη θέση, έχουμε το OnePlus 6T με βαθμολογία SAR 1,55, μόλις o,04 περισσότερο από το Axon 11 5G. Ωστόσο, το δεύτερο smartphone της OnePlus σε αυτή τη λίστα είναι το OnePlus 6 και καταλαμβάνει τη δέκατη θέση με 1,33 W/Kg. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Sony Xperia XA2 Plus αλλά αυτό δεν είναι το μόνο smartphone της Sony στη λίστα. Το Sony Xperia XZ1 Compact καταλαμβάνει επίσης την όγδοη θέση. Ενώ το Xperia XA2 Plus σκοράρει 1,41 W/Kg, το Xperia XZ1 Compact βαθμολογείται με 1,36 W/Kg.

Δύο Google Pixel κινητά ακολουθούν στην πέμπτη και έκτη θέση. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο smartphone Google Pixel στην ένατη θέση. Αυτό το καθιστά συνολικά τρία Google Pixel smartphone στη λίστα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι οι συσκευές της Google εκπέμπουν τη μεγαλύτερη ακτινοβολία. Στην πέμπτη και έκτη θέση βρίσκονται το Google Pixel 3XL και το Google Pixel 4a. Αυτά τα smartphones έχουν βαθμολογία 1,39 W/Kg και 1,37 W/Kg αντίστοιχα. Το Google Pixel 3 στην ένατη θέση βαθμολογείται με 1,33 W/Kg. Το Oppo Reno5 5G είναι έβδομο με 1,33 W/kg. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει ισοπαλία μεταξύ της έκτης (Google Pixel 4a) και της έβδομης θέσης Oppo Reno5 5G καθώς και της ένατης (Google Pixel 3) και της δέκατης (OnePlus 6) θέσεων.

Από τα παραπάνω smartphone, μπορούμε να δούμε ότι μόνο η Google, η OnePlus και η Sony έχουν περισσότερες από μία συσκευές στη λίστα. Ωστόσο, η Google διαθέτει τρεις συσκευές που καθιστούν τις συσκευές Pixel αμφισβητήσιμες.

Πόσο σημαντικές είναι οι βαθμολογήσεις SAR;

Ενώ πολλοί αναγνώστες πιθανότατα θα ενδιαφέρονται για τις αξιολογήσεις SAR, πολλοί δεν θα καταλάβουν πόσο σημαντική είναι αυτή η βαθμολογία. Η ακτινοβολία των κινητών είναι ένας από τους ένοχους που έχει εντοπιστεί ότι σχετίζεται με τον καρκίνο. Με την επικράτηση των περιπτώσεων καρκίνου, υπάρχει πλέον μια καταστολή των αιτιολογικών παραγόντων του. Έτσι, υπάρχει αυστηρός έλεγχος για την ακτινοβολία smartphone για να διαπιστωθεί εάν τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν καρκίνο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επίπεδα SAR παρακολουθούνται στενά σε πολλά έθνη και υπάρχουν ακόμη και τυπικά επίπεδα που η ακτινοβολία δεν μπορεί να υπερβεί. Στις ΗΠΑ, κινητά με επίπεδα SAR πάνω από 1,6 W/Kg δεν είναι κατάλληλα για πωλήσεις. Αυτό προέρχεται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν η χώρα εφαρμόζει πλήρως τη σύσταση της FCC.

Δεν υπάρχει smartphone στον κλάδο που να μην έχει κάποια επίπεδα ακτινοβολίας. Ωστόσο, τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι διαφορετικά για πολλά smartphone. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο ακτινοβολίας ενός smartphone. Μερικοί από τους δημοφιλείς παράγοντες που καθορίζουν τα επίπεδα ακτινοβολίας ενός smartphone είναι η απόσταση από τον πλησιέστερο πύργο κινητής τηλεφωνίας, η ηλικία του τηλεφώνου, η ισχύς εκπομπής κεραίας και το μοντέλο της συσκευής. Λαμβάνοντας υπόψη τον χαμηλό κίνδυνο, μπορούμε να αγνοήσουμε παθητικά τις αξιολογήσεις SAR. Ωστόσο, δεν θα είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό, επειδή ο «κίνδυνος είναι κίνδυνος» είτε υψηλού είτε χαμηλού κινδύνου. Έτσι, καλό θα είναι να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συστάσεις εάν έχουμε smartphone υψηλής ακτινοβολίας.

Τώρα, στο ερώτημα στο οποίο όλοι θα αναζητήσετε απαντήσεις, είναι επιβλαβείς οι ακτινοβολίες των smartphone; Η απλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ακτινοβολία των smartphone προκαλεί σημαντική βλάβη στους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων και όλα τα τρέχοντα κινητά εκπέμπουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων εντός του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Ωστόσο, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως έγκαυμα και μελάνωμα / μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος.

Τα πιο πρόσφατα smartphone 5G εκπέμπουν επίσης κύματα RF έως περίπου 80 GHz. Ωστόσο, για smartphone που χρησιμοποιούν συνδεσιμότητα 2G, 3G και 4G, η εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων τους είναι εντός του εύρους 0,7 – 2,7 GHz. Αυτές οι συχνότητες δεν είναι αρκετά υψηλές, επομένως είναι μη ιονιστικές. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία είναι ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δεν έχει αρκετή ενέργεια ανά κβάντο για να ιονίσει άτομα ή μόρια. Ο υψηλός κίνδυνος καρκίνου από την ακτινοβολία RF οφείλεται στη χαμηλή ενέργεια που δεν μπορεί να αλλάξει το DNA.

Ένα άλλο μέρος της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων του smartphone είναι ότι θα μπορούσε να θερμάνει μέρη του σώματος. Αυτό ισχύει, ειδικά για τις περιοχές του σώματος που βρίσκονται κοντά στο smartphone. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θέρμανση είναι συνήθως τόσο ασήμαντη για να αυξήσει σημαντικά τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος. Αν και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα όσον αφορά τις εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων από smartphone, δεν μπορούμε παρά να είμαστε προσεκτικοί. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ορισμένες συστάσεις που θα σας βοηθήσουν να προφυλαχθείτε από οποιαδήποτε πιθανή έκθεση στην ακτινοβολία.

Η πρώτη σύσταση από τον FDA για την αποφυγή έκθεσης στην ακτινοβολία smartphone είναι οι χρήστες να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για μικρότερα χρονικά διαστήματα. Αυτή η σύσταση σίγουρα δεν θα αρέσει στους «δυνατούς» και ενθουσιώδεις παίκτες κινητών τηλεφώνων. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να το αποφύγουν χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες τεχνολογίας hands-free.


https://gr.gizchina.com/2022/04/11/ta-10-kinita-me-tin-megalyteri-aktinovolia-sar/