Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατέγραψαν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν πεθαίνουμε -Τα ευρήματα εντυπωσιάζουν








Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατέγραψαν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο τη στιγμή που ο άνθρωπος πεθαίνει.


Οι ερευνητές που έκαναν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη διαπίστωσαν ότι η δραστηριότητα που

παρατηρήθηκε στον εγκέφαλο, τη στιγμή που ο άνθρωπος χάνει τη ζωή του, είναι η αντίστοιχη με αυτή που παρατηρείται όταν ο άνθρωπος ονειρεύεται, αναπολεί ή κάνει ασκήσεις διαλογισμού.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό της Νευροεπιστήμης (Frontiers in Ageing Neuroscience) και αφορά στο ηλεκτρικό εγκεφαλογράφημα ενός 87χρονου ασθενούς, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή.


Τα 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής λειτουργίας που καταγράφηκαν την ώρα του θανάτου του ασθενούς περιγράφηκαν ως παρόμοια με την «ανασκόπηση της ζωής».


«Μέσω της δημιουργίας των ταλαντώσεων που συμβαίνουν όταν ανακαλούμε πράγματα από τη μνήμη μας, ο εγκέφαλος μπορεί να "παίζει" μια τελευταία ανασκόπηση των σημαντικών γεγονότων της ζωής μας, ακριβώς πριν πεθάνουμε», δήλωσε ο Δρ Ajmal Zemmar, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Louisville στις ΗΠΑ, που εκπόνησε την έρευνα.


Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ο εγκέφαλος μπορεί να παραμένει ενεργός και «συντονισμένος» καθώς το άτομο πεθαίνει και ακόμα και μετά τον θάνατό του.


Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει την εγκεφαλική λειτουργία ανθρώπου που πεθαίνει, ενώ παρόμοιες ταλαντώσεις παρατηρήθηκαν και σε ποντίκια (πειραματόζωα), σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

 Πάντως, επειδή ο ασθενής είχε ιστορικό με βλάβες στον εγκέφαλο, οι ερευνητές δέχονται ότι τα δεδομένα τους είναι «πολύπλοκα», ενώ σκοπεύουν να επεκτείνουν τα πειράματά τους, ώστε να επιβεβαιώσουν την έρευνά τους.


Ο Δρ Zemmar καταλήγει: «Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από την έρευνα αυτή είναι ότι αν και οι αγαπημένοι έχουν κλειστά τα μάτια τους την ώρα που ετοιμάζονται να μας αφήσουν, στο μυαλό τους μπορεί να βλέπουν κάποιες από τις πιο όμορφες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους».

https://www.iefimerida.gr