Μια πολύ εύκολη συνταγή για να φτιάξετε πετυχημένα και αφράτα τσουρέκια. Το τσουρέκι είναι το αγαπημένο πασχαλινό γλύκισμα μικρών και μεγάλων, και μπορείτε να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά στην κουζίνα!
Υλικά Συνταγής
- 4 κούπες αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κουταλιά μαγιά σε σκόνη
- 1 κουταλιά μαστίχα
- 1 κουταλιά αλάτι
- 3/4 κούπας ζάχαρη
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Μισό σφηνάκι κονιάκ
- 2 αυγά
- Μισή κούπα βούτυρο λιωμένο
- 1/4 κούπας γάλα χλιαρό
- λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
- 1 κρόκος αυγού
Για το πασπάλισμα
- 1 κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά κανέλλα
Εκτέλεση Συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη μαστίχα και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα βάζουμε το μείγμα στο μίξερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το κονιάκ, τα αυγά, το βούτυρο και το γάλα και ζυμώνουμε για 7 λεπτά περίπου.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Προσοχή: Δεν το παρακάνουμε στο ζύμωμα. Σκοπός μας είναι η ζύμη να είναι αφράτη. Γι'αυτό ζυμώνουμε για συγκεκριμένο χρόνο, όχι παραπάνω!
Μόλις γίνει η ζύμη μας ομοιόμορφη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Σε ένα άλλο μπωλ, ετοιμάζουμε το μείγμα με το οποίο θα πασπαλίσουμε τα τσουρέκια. Δηλαδή ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Αλευρώνουμε την ζύμη μας και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο.
Με το πινέλο, αλείφουμε το φύλλο του τσουρεκιού με λίγο βούτυρο.
Πασπαλίζουμε από πάνω με το μίγμα της κανέλλας με τη ζάχαρη και τα αμύγδαλα και τυλίγουμε το φύλλο απαλά σε ρολό.
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε το ρολό στα τρία. Παίρνουμε κάθε ένα ρολό και το πλέκουμε σε μία πλεξούδα.
Τοποθετούμε τα τρία τσουρέκια στο ταψί, απομακρυσμένα το ένα από το άλλο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Τέλος, αλείφουμε κάθε τσουρέκι με τον κρόκο του αυγού. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι, δεν είναι υποχρεωτικό...
Ψήνουμε τα τσουρέκια για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καλό Πάσχα!
Συμβουλές για το τσουρέκι
- Η συνταγή αυτή δεν περιέχει μαχλέπι. Αν θέλετε να φτιάξετε κλασικό τσουρέκι δείτε την κλασική συνταγή για τσουρέκι.
- Το μυστικό για αφράτο τσουρέκι είναι να μην το παρακάνουμε στο ζύμωμα!
- Το τσουρέκι προέρχεται από την τουρκική λέξη çörek, και είναι ζύμη με μαγιά. Και στην Τουρκία και εδώ το φτιάχνουμε με αρωματικά όπως η μαστίχα, το μαχλέπι, το κάρδαμο και η βανίλια.
- Στην Ελλάδα φτιάχνουμε τσουρέκι παραδοσιακά κυρίως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα. Το τρώμε όμως ευχάριστα όλο το χρόνο, πιστέψτε με!
- Εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, γλυκό ψωμί με όνομα που μοιάζει με το δικό μας τσουρέκι φτιάχνουν και σε άλλες βαλκανικές χώρες, π.χ. στη Βουλγαρία και την Ρουμανία.